Despre Romania, numai de bine…

Romania‘s singular beauty, beguiling simplicity and fascinating history remain untouched despite its swift, post-EU membership transformations. Hand-ploughed fields, cone-shaped haystacks, sheep stampedes down country roads and not-quite-legal but not-quite-illegal home-made plum-brandy distilling sheds endure. The boomerang-shaped Carpathian Mountains offer exceptional and relatively uncrowded hiking, biking and skiing options.”

Asta citeam eu azi dimineata, intr-un articol publicat pe Bangkok Post. Ca si BTO , imi iubesc tara, cant “Desteapta-te romane” in tribuna cand merg la meciuri si ma bucur de fiecare victorie a unui sportiv roman. Creste inima in mine cand aud straini vorbind de bine despre Romania. Motiv pentru care nu puteam rata azi momentul promovarii tarii noastre in fata prietenilor mei poligloti adunati pe Facebook.

Surpriza a fost cand am primit comentariul lui André, pe care am incercat sa-l traduc aici:

“Mi-a placut România, am petrecut zile bune acolo, dar problema a fost un mare nenoroc ce a aparut in calatoria mea: prietenul meu a fost furat in hostel, eu am pierdut pozele mele cu Ochi albastri (n.r. mine ) si toate fotografiile din Italia, mi-a luat trei ore pentru a cumpara biletele de tren si in Brasov google maps-ul a gresit adresa hostel-ului si asta m-a facut sa pierd o zi. M-am dus la ski intr-o statiune in care nu era  zapada si de parca asta n-ar fi fost tot, trenul a ajuns cu 2,5h mai tarziu decat era programat. Dar cu siguranta e unul din putinele locuri in care imi doresc cu adevarat sa ma intorc, mai ales pentru a-mi revedea prietenii si pentru a incerca sa schiez in Transilvania. Eu am iubit Romania!”

Inca ma intreb ce sa-i raspund. Omul asta chiar are o pasiune pentru mitul lui Dracula si iubeste tara noastra fiindca romanii pe care i-a cunoscut in Bragança i-au facut o impresie foarte buna, spre deosebire de alte natii. ( brazilienii sunt foarte deschisi si sunt obisnuiti ca oamenii sa fie incredibil de prietenosi – noi si spaniolii am fost cel mai aproape de standardul lor)

Ce-as putea sa-i spun? ( Excludem din start truismul “Avem o tara frumoasa, pacat ca-i locuita” )

(Foto)4 Responses to “Despre Romania, numai de bine…”

 1. Bogdan says:

  Prima dată ma tracut un fior când am citit prezentarea României și m-a trecut unul și mai puternic când am citit comentariul. Poate că nu e chiar totul pierdut.

 2. A.Faith says:

  dăi doo palme și spune-i să nu se mai aventureze prin .ro fără ghid precum “Ochi albaștri” :))

 3. […] This post was mentioned on Twitter by Elena Cîrîc. Elena Cîrîc said: Ce-as putea sa-i raspund? http://bit.ly/aEtGvO […]

 4. Ionut says:

  Tipul chiar a avut ghinion, ca să spun aşa…România, ca orice ţară din lume are „Dos & Don’ts”-urile ei. În Franţa, Spania şi în multe alte locuri ţi se pot întâmpla chestii asemănătoare (să fii furat pe stradă sau la hostel), iar Google maps-ul nu e făcut de români. Ai grijă unde te cazezi şi câtă încredere le acorzi oamenilor, oriunde te-ai afla.

  Nu pot să nu fiu de acord la faza cu trenurile (când am plecat de la Lecturi Urbane – Braşov am avut întârziere aproape 1,5 h). Da, aici e greşeala noastră şi ni s-a răcit gura tot strigând în stânga şi în dreapta despre serviciile pe care le primim. Revin, omul chiar a avut ghinion (nu ştiu dacă venise pentru prima dată în România) şi merită să-i mai dea o şansă. Maybe, with the proper guidance he won’t face the same problems again. 🙂

Leave a Reply

css.php