Me and/in Germany:

Sunt prima care recunoaste ca Germania nu e asa cum ma asteptam sa o (re)gasesc. Dupa un an in care am avut statutul privilegiat de “student Erasmus”, m-am reintors aici si…am dat piept cu realitatea. Am realizat ca oricat de lunga si plina de experiente diferite ar fi perioada Erasmus, ea nu iti ofera o imagine generala sau cat de cat apropiata de cea reala asupra tarii in care esti, asupra atator altor aspecte pornind de la oameni si pana la obiceiuri, reguli, birocratie, etc. Ce am gasit aici nu e mai bine sau mai rau decat m-am asteptat… E pur si simplu …altfel, e REAL!

In cele 3 luni de cand am ajuns in Germania pot spune ca am invatat o multime de lucruri noi despre mine, despre nemti, despre oameni in general. Traiesc o experienta cu adevarat interesanta si fac TOT ce mi-am dorit sa fac vreodata! Imi place ce studiez, facultatea, faptul ca am cunoscut o multime de oameni din cele mai diferite parti ale lumii, dar cel mai mult imi place sa observ ca ma dezvolt zi de zi!

Sentimentul care descrie cel mai bine perspectiva mea asupra studiului si vietii aici in general l-am denumit “candy-shop feeling”. Am impresia ca sunt intr-un “candy-shop”, cu rafturi pline cu toate bunatatile, rafturi imense care ma inconjoara, si de pe care as lua tot ce gasesc, deodata! Atat de multe si diverse si atractive sunt toate oportunitatile care mi se ofera! Trebuie doar sa stii sa alegi ce e pentru tine, ce iti place, ce e cel mai important… lucru care din nou a contribuit la dezvoltarea mea personala. 😀 In alta ordine de idei, deja am taiat pana acum cateva lucruri de pe “Bucket List” (a.k.a pe lista cu “Intotdeauna mi-am dorit sa…”) si am in plan alte cateva in urmatoarele luni! 🙂

Mituri despre Germania/nemti:

–          Nemtii sunt mari bautori de bere: ADEVARAT (Si nu numai bautori de bere, ci…bautori in general!)

–          Nemtii sunt stricti si reci: ADEVARAT (Sunt foarte seriosi in ceea ce priveste munca, iar pe plan personal nu sunt cei mai caldurosi si prietenosi oameni.)

–          Germania primeste cu bratele deschise strainii: FALS (Desi gasesti oameni aici din peste 100 de tari, nemtii sunt destul de circumspecti in ceea ce priveste strainii.)

–          Germania este tara curateniei absolute: FALS (E adevarat ca orasele sunt mult mai curate si ordonate in comparatie cu Romania, dar se intampla sa gasesti si pe aici gunoaie prin iarba sau pe strazi.)

*daca aveti nevoie de confirmari privind alte mituri, va stau la dispozitie! 😀

Ce am invatat si ar trebui sa stiti si voi:

–          Avantaje si dezavantaje gasesti peste tot (in orice loc/tara), e important sa alegi ce este important pentru tine si cu ce poti sa traiesti.

–          E absolut important sa studiezi in strainatate (macar cateva luni), te ajuta atat la capitolul dezvoltare profesionala (foarte mult!) cat si pe plan personal.

–          Invata limbi straine, ca mai devreme sau mai tarziu…they come in really handy! 🙂

–          Daca nu iesi din zona ta de confort, nu o sa ai niciodata ocazia sa te dezvolti cu adevarat si sa afli lucruri noi despre tine!

Articol scris de prietena mea, Virginia Visalon.