Acum un an eram în Germania, într-un oraş verde de pe malul râului Wupper. Mă plimbam pe monorai şi admiram oraşul împodobit de sărbătoare. Mă infruptam din cele expuse pe tarabele din cadrul târgurilor de Crăciun (Weihnachtsmärkte) şi contribuiam astfel la cele 2-3 kilograme în plus cu care m-am întors din Germania. Eram departe, dar nu uitasem de România şi de sărbătoarea naţională.

Astăzi aştept nerăbdătoare să plec spre Pârâul Rece, la Social Media Snow Camp. Foarte aproape de casa mea se desfăşoară parada militară, iar eu nu am avut bunăvoinţa de a mă deplasa până acolo. Dar în sufletul meu încă trăsar la orice gest frumos pe care cetăţenii ţării noastre îl fac. Am coborât un pic în jurul blocului şi am văzut copii cu steguleţe în mână şi un bătrânel pe o motocicletă cu ataş căruia îi flutura tricolorul în vânt. Am zâmbit.

Am zâmbit şi mai tare văzând cum arată astăzi blogul lui Ovi, acest sîrb cu î din i.

M-a bucurat cartea poştală virtuală pe care am primit-o de la Clara din Amsterdam.

Şi mi-am propus ca astăzi, când ajung la destinaţie, să ascult întreg interviul pe care SAM CEL ROMÂN (kingofromania.com) l-a acordat Groparului.

La mulţi ani vouă!

În rest, versurile acestea sunt încă valabile, nu credeţi?

Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte,
În care te-adânciră barbarii de tirani!
Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soarte,
La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani!

Aron Densuşianu scria: „Acest admirabil cântec a imprimat într-un cadru restrâns tot ce a existat mare în viaţa noastră, toţi românii, toate credinţele şi aspiraţiile lor, plângerile sorţii, ca şi râsunetele de eroism. Blestemul tinerimei ca şi îndumnezeirea libertăţii, sunt descrise cu atâta vigoare şi avânt încât se pare câ la crearea acestui cântec serafimii i-au dat poetului condeiul din aripa lor de foc. În acest cântec este desăvârşirea spiritului biblic, o gravitate profetică.” (Mihail Grigore Posluşnicu, Istoria muzicii la români, Cartea Românească, 1928, vol. II, p.402)

De asemenea, criticul Maiorescu scria în Convorbiri literare: „Această poezie (deşi prea lungă) arată un ataşament patriotic adevărat, a venit în momentul unei mari agitaţii a spiritelor, a fost din întâmplare singura care a dat expresie agitării, în acel mment (1848), şi a rămas cunoscută de toată lumea română.”

1 Decembrie e una din puţinele zile în care ne revendicăm ţara: 

1. Campania Radio 21 Asta e Romania sau Romanii au valoare sau Romania Simply Positive

2. Campania De ce iubesc Romania (Pro TV, Gandul, Sport.ro, Prosport, Ziarul Financiar, Mediafax)

3. Visit Romania. Small Country, Great People, productie Grafitti BBDO, asociata De ce iubesc Romania

4. Campania Romanii sunt destepti, legata de ciocolata Rom

5. Campania Antena 3 Romandria

6. Dear Romania (parte din proiectul international Dear World)

7. I Lowe Romania (n-au zis-o ei, o zicem noi)

Detalii despre toate aceste campanii găsiţi în articolul Cristinei Petrescu.