Autismul este o tulburare neurobiologica ce afectează dezvoltarea normala a abilitatilor de comunicare, de interactiune sociala, a functiilor cognitive si a comportamentului. Toate aceste simptome se manifesta înaintea varstei de 3 ani. Cu cat copilul este diagnosticat mai devreme si se incepe un program terapeutic individualizat, cu atat sansele sale de recuperare cresc considerabil.

Diagnosticarea acestor copii inaintea varstei de 3 sau 4 ani este foarte rara, iar cauzele sunt multiple: inexistenta unor caracteristici fizice specifice autismului (ca in cazul sindromului Down), trauma parintilor, informarea precara. Insa simptomele sunt usor de observat; printre cele mai importante amintim: dezvoltarea intarziata a limbajului sau chiar absenta acestuia, exprimarea nevoilor prin gesturi limitate sau atipice (ex: se folosesc de mana unei alte persoane ca de un instrument, pentru a deschide usa), interes scazut fata de ceilalti copii sau fata de jocul acestora. La nivelul comportamentelor se observa miscari motrice repetitive si intense, ce pot parea ciudate (ex: fluturarea mainilor), tendinta copilului de a se fixa pe un singur obiect, dificultati mari in a accepta schimbari in mediu (orice experienta noua poate fi insotita de reactii extreme – plans, agresivitate – fara un motiv aparent). La unii copii, se poate observa si hiperactivitatea, contact vizual redus si impotrivirea la interactiunea fizica si emotionala.

Mi se pare important ca oamenii sa constientizeze si sa accepte din vreme, deoarece sansele de recuperare ale copiilor afectati scad odata cu trecerea timpului. Asa ca va invit sa cititi mai multe despre reperele de diagnosticare precoce ale autismului.

Si sa nu priviti ciudat cladirile care in seara asta si maine vor fi luminate albastru. Este vorba despre Palatul Parlamentului, Teatrul National Bucuresti, Ateneul Roman, Arcul de Trimf, Academia de Studii Economice, si Poarta Sarutului. Vor fi albastre tocmai pentru a atrage atentia asupra autismului. De altfel, maine, de Ziua Internationala de Constientizare a Autismului va invit sa mergeti si la vernisajul expozitiei de fotografie pe tema celor mai frecvente manifestari ale tulburarilor din spectrul autismului. Intrarea e libera si cu ocazia asta poate (re)vedeti Muzeul National de Istorie a Romaniei, caci expozitia e amenajata in aripa Franceza.