Când am scris articolul acesta, Alex Nicolau, campionul mondial la paraşutism juniori, avea aproximativ 1800 de salturi la activ. Sâmbătă însă, a făcut săritura cu numărul 2002, cu mine în tandem!

Cel de-al doilea salt al meu a fost destul de diferit faţă de primul. De fapt, cred că fiecare salt în parte diferă, chiar şi pentru cei care fac asta zilnic. I-am văzut sâmbătă dimneaţa pe instructorii de la TNT Brothers privind cu mare entuziasm, pe un mare ecran, o înregistrare a unui salt pe care câţiva dintre ei îl făcuseră cu câteva minute în urmă. Cred că trebuie să-ţi placă mult de tot ceea ce faci ca să-ţi păstrezi entuziasmul ăsta debordant chiar şi pe o zi ploioasă, când lumina pentru fotografii/filmare nu e cea mai prietenoasă.

Probabil că adrenalina-i de vină. Să atingi 200 km/oră în câteva secunde nu-i de ici, de colo. De la 4000 de metri până la aproape 1500 de metri cazi în aproximativ 30 de secunde, după care mai urmează vreo 4 minute de coborâre cu paraşuta, timp în care instructorul te lasă şi pe tine să o manevrezi 🙂 Dacă eşti mai dus cu pluta (ca mine :D) şi instructorul conştientizează că ţi-e bine, o să mai facă şi vreo 2-3 scamatorii, ca să vezi cum e să te roteşti în aer cu paraşuta.

Adrenalina în general costă mulţi bani. Şi nici săritura cu paraşuta nu e ieftină, dar eu vă încurajez să faceţi asta, măcar o dată-n viaţă! Un salt costă 650 RON, iar dacă vrei pe cineva să te filmeze sau fotografieze costă 850 RON. Daca le vrei pe amândouă atunci te costă 950 RON. Costurile sunt mai mari atunci cand alegi şi filmare/fotografiere din simplul motiv că mai sare încă un om cu tine, alături de instructorul de care eşti legat.

Oricum, eu vă recomand să săriţi prima oară într-o zi însorită, când cerul străluceşte de albastru. În primul rând priveliştea de sus e mult mai frumoasă, şi e cald! N-o să aveţi nevoie de 3 straturi de haine, pe sub costum. Apoi, se pare că timpanul este foarte sensibil la diferenţele de presiune dintre cele două părţi ale acestuia, iar pe frigul de sâmbătă eu am simţit că-mi explodează capul. 😀

Cu toate acestea, mă gândesc la posibilitatea de a urma cursurile şcolii de paraşutişti, prin metoda Accelerated Freefall. Pentru că vremea pe Clinceni permite practicarea sportului aproximativ 8 luni pe an (viteza medie a vântului mică şi multe zile insorite), cursul de AFF (cele 7 module) poate fi terminat în 2 saptamani (2 weekenduri consecutive). Deci dacă eu mă hotărăsc, în 2 săptămâni aş putea avea licenţa de paraşutism! Costă 5900 ron, dar odată ce ai obţinut licenţa, vei plăti doar 100 ron/salt. 🙂 Oare aş avea curaj să sar de una singură? Totul ar depinde numai de mine…