Am acceptat provocarea Ancăi de a face un top 10 al celor mai frumoase destinaţii #dinRomania, conştientă fiind de cât de greu îmi va fi.

Nu îmi place să fac topuri şi clasificări, în general, însă voi încerca acum sa vă recomand câteva locuri din ţara noastră care mie îmi plac peste măsură. Nici nu ştiu în ce ordine să-ncep! Bine, încep fără nicio ordine, în loc de top, o să fac o lista! 🙂

Fundata, cea mai înaltă localitate din ţara noastră, situată în judeţul Braşov, dar totuşi departe de lume şi de grătare. O oază de linişte şi voie bună, oameni cu O mare, cazare faină şi per total tot ce ai nevoie pentru un sfârșit de săptămână liniștit.

Satul Măgura mi-a rămas în cap şi îl asociez cu primăvara, acolo mi-ar plăcea să am o casă de vacanţă cu conexiune bună la internet şi un perete de sticlă, prin care să pătrundă multă lumină. Câţiva copaci care să înflorească în perioada în care mă duc eu şi un câine Labrador pe care să-l alerg pe dealuri. Peisajul plin de gospodării frumos răsfirate pe culmile dealurilor dintre munții Bucegi și Piatra Craiului este de vis.

Muntii Făgăraş sunt fascinanţi, mai ales porţiunile pe care le-am parcurs la picior. Munţii Făgăraş nu înseamna doar Bâlea Lac şi Bâlea Cascadă, nu înseamnă numai aglomeraţie de maşini pe un drum destul de prost, întortocheat, pe timp de vară, deşi Transfăgărăşanul este de preţuit! Înseamnă mult mai multe trasee turistice și locuri superbe ce te vor surprinde într-un mod foarte plăcut.

Centrul Sibiului e hipnotizant. Dacă tot oraşul ar fi la fel, m-aş duce să-mi cresc copiii acolo. 🙂

Și fiindcă tot ajungeți în zonă, întrebați și de Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu. (e în afara orașului, la Dumbrava). Pozele pe care le-am inserat sunt făcute, în mod evident, iarna, însă primavara-vara-toamna trebuie neapărat să mergeți acolo, e și mai frumos de-atât!

Delta Dunării e locul în care mi-am testat rezistenţa (am povestit despre asta intr-un jurnal retrospectiv) şi e cu adevărat unică în România. Trebuie să ajungeți la Sfântu Gheorghe, la vărsarea Dunării în Marea Neagră, ca să vedeți culoarea ciudată pe care o are apa și cel mai interesant e că ori mori de frig ori te bălăcești în apă fiartă. Despre mirajul Deltei Dunării, cu fotografii din 2009.

Scărișoara adapostește cel mai mare ghețar subteran din România. Prima oară când am ajuns acolo am parcurs un traseu de câteva ore prin pășuni înflorite și mi s-a părut fabulos. Peștera nu era pe atunci amenajată, însă anul trecut când am ajuns ultima oară acolo, era mai bine pusă la punct, cu balustrade, pliante și alte nebunii. Intrarea în peșteră se face printr-un impresionant aven, a cărui gură, cu un diametru de 60m se deschide în pădurea din marginea platoului. N-am poze la îndemână, dar merită!

Valea lui Stan este tot în munții Făgăraș și reprezintă un traseu lejer de câteva ore, însă destul de periculos, așa că aveți grijă cu cine, cum și când mergeți. Eu l-am parcurs și iarna și vara și pot acum să spun că fiecare anotimp are frumusețea și dificultățile lui.

Sighișoara am văzut-o prima oară în timpul unui Festival Medieval de acum mulți ani și mi-au plăcut foarte mult straiele de sărbătoare pe care le îmbrăcase. Mi-a plăcut mărul roșu caramelizat pe care l-am mâncat acolo, și am petrecut cel puțin jumătate de oră în Turnul cu ceas, admirând acoperișurile de țiglă roșie care se vedeau de jur împrejur.

(surse: foto, foto 2)

În Maramureş n-am ajuns până acum, este singura zonă mare şi cunoscută din România unde chiar n-am fost. Dar sunt convinsă c-o să-mi placă mult, aşa că o trec pe listă. Am citit şi poveştile celor #dinRomânia care au fost acolo de Paşti, şi aştept cu drag momentul în care vă voi povesti și eu. Pot s-o recomand pe baza recomandărilor la rândul meu primite. 🙂

Dacă scrieţi şi voi pe blogul vostru despre cele mai frumoase 10 locuri #dinRomânia, vă promit că o să primiţi un cadou. Numai să-mi lăsați linkul aici. Radu, te încumeți? Dar tu, Diana?