Interesati de problemele societatii in care traim, colegii mei din ASER organizeaza intre 12-18 aprilie cea de-a treia editie a proiectului de antreprenoriat social, CHANGEMAKERS. Obiectul principal al acestui program e sa ne atraga atentia, noua, tinerilor studenti, ca putem si noi construi afaceri viabile care sa ajute comunitatea.

Cum? In echipe de cate 3 persoane, participantii din toata tara vor invata cum sa realizeze un plan de afaceri, cum sa-si dezvolte afacerea si cum sa obtina finantare. Toate acestea, insotite de feedback din partea celor mai buni cunoscatori in domeniu.
Unde? Bucuresti, in cadrul Academiei de Studii Economice

Va incurajez pe toti studentii sa trimiteti un email la inbox@changemakers.ro si sa va inscrieti la conferinta de pe 12 aprilie, fiindca veti avea ocazia sa-i ascultati pe Ian Tilling – fondator Asociatia Casa Ioana , Leslie Hawke – fondator OvidiuRom , Tincuta Baltag – director general al Fundatiei Dinu Patriciu, Despina Iancu – Enterprise Development Associate NeSst Romania , Mihail Musat– fondator LumeBuna.ro si nu in cele din urma pe Raed Arafat – presedinte SMURD!

Urmatorul pas va fi Scoala de primavara Changemakers! (inscrieri pana pe 7/9 aprilie!) Insa pana atunci va invit sa cititi parerile catorva bloggeri despre ce inseamna antreprenoriatul social si care sunt proiectele pe care ei le indragesc cel mai mult. Ca sa va inspire!

Andreea Burlacu
spune ca „Antreprenoriatul social inseamna viziune, inseamna planificare, implementare, evaluare, pe scurt, reprezinta acel tip de activitate sociala in care sunt implicate principii de business. Este un model de business inovativ, bazat pe rezolvarea unor probleme si nevoie sociale, ce aduce in prim plan comunitatea si lasa pe plan secund profitabilitatea.˝, iar proiectul ei de suflet este SMURD – ˝Nu cred ca mai are sens sa reiau poveste, sper si imi doresc s-o stie deja toata lumea. Este incredibil cata forta si cata implicare a fost si este in acest proiect. Ii felicit si visez la zeci de astfel de proiecte.˝

Andrei Rosca: ˝Pentru mine, antreprenoriatul social inseamna a face un business care sa aiba impact social. Stiu ca multi vad antreprenoriatul social ca un ONG ce produce bani, insa eu cred ca ar trebui sa fie un pic invers. Antreprenorii sociali sunt oameni de business carora le pasa de societate si incearca sa schimbe ceva in bine prin proiectele lor. Eu cred foarte tare in business-urile cu amprenta sociala, cred ca business-urile facute doar pentru bani sunt locuri de munca. Iar antreprenorii adevarati nu asta cauta, ei cauta oportunitati care sa le permita sa dezvolte niste sisteme, sunt arhitecti, incearca sa construiasca ceva.

Bineinteles ca sunt subiectiv, insa primul exemplu de proiect de antreprenoriat social care imi vine in minte este bookblog.ro. 🙂 Scoate bani, a schimbat foarte multe lucruri si va schimba in continuare. Si inca ceva, eu nu cred ca putem vorbi despre momentul in care un astfel de proiect se implementeaza, mi se pare ca astfel de proiecte ar trebui sa se autosustina pe termen lung, nu e suficient sa misti ceva timp de doua luni. Ar trebui sa fie „built to last” :)˝

Ariel Constantinof mi-a spus ca pentru el ˝Antreprenoriatul social reprezinta o oportunitate de a face ceva bun pentru societatea in care traiesc folosindu-ma de o alta pasiune de a mea, preferabil. Pe cat de simplu suna, pe atat de simplu chiar e!
Probabil ca exista multe proiecte de antreprenoriat social, dar singurul care chiar a iesit la iveala si probabil si-a atins mai mult decat scopul initial este SMURD-ul. Dr. Raed Arafat a facut si face o treaba pe care momentan nimeni altcineva nu o mai face in tara noastra. Merita toata aprecierea… A se observa ca (si) la el e vorba de o pasiune: medicina.˝

Ligia Adam crede ca ˝Antreprenoriatul social este o buna modalitate de a te implica si de a atrage si ajutorul celorlalti in sustinerea unei cauze sociale in care crezi. Componenta sociala o da schimbarea pe care iti propui sa o aduci asupra comunitatii sau a unei comunitati specifice, iar nota antreprenoriala este data de „fortele” de business pe care le angrenezi in procesul de sustinere a unei cauze. Fortele de business se refera atat la know-how-ul specific domeniului, dar si la brandurile pe care le atragi in a sprijini proiectul si, in definitiv, si la brandul personal pe care il construiesti si cresti in acest sens.˝
Proiectul care ei ii place cel mai mult este cel care ulterior s-a transformat in Iubirrre. ˝All time favorite e http://www.gomentorship.ro/ si mai tot ce-a facut Asociatia Oricum 🙂 ˝

Pentru Anca Duma „antreprenoriatul social inseamna activitati sociale ce au un impact asupra societatii, ce nu se axeaza pe obtinerea de banii, ci pe sustinerea valorii sociale. Antreprenoriatul social se dedica unui continuu process al inovatiei, al adaptarii, dar mai ales al invatarii. Scopul antreprenorilor este de a crea, de a-si indeplini misiunea, nelasandu-se intimidati de situatia resurselor. Un antreprenor trebuie sa fie indraznet in actiunile sale, dar in acelasi timp trebuie sa fie capabil sa-si asume responsabilitatea pentru impactul si mai ales pentru urmarile pe care le au proiectele desfasurate asupra societatii. In acelasi timp ei trebuie mereu sa se depaseasca pe sine, sa schimbe mentalitati din comunitate si sa poata “surfa” pe langa limitarile pe care unele organizatii le impun si de ce nu, chiar societatea in care traiesc.

Sincer, mi-a placut foarte mult initiativa celor de la lumebuna.ro si ropot.ro. Au mers pe ideea de “incubator” unde iti poti dezvolta mica idee, te poti baza pe experienta celorlalti membri activi din comunitatea antreprenoriatului social prin schimb de know-how, incredere si prin contributia lor. Faptul ca au dezvoltat o mica platforma de invatare in zona de dezvoltare profesionala, dar si personala, faptul ca s-au axat si pe campanii de awareness dar si pe studii de caz relevante domeniului, i-au facut atractivi pentru mine. Mi-a placut ca vor cu orice pret sa scoata din vocabularul romanului sintagmele: ”la noi nu se poate” si “nu poate exista asa ceva” in felul asta mizand pe schimbarea mentalitatii colective, pe implicarea comunitatii in proiecte viabile, de succes.”

Iar Gabi Macovei mi-a spus in cateva cuvinte ca antreprenoriatul social e ˝O noua forma de business caruia i se adauga eticheta ”social”. Intr-o discutie informala as spune ca se concentreaza pe nevoia individului mai mult decat pe nevoia maselor de indivizi.˝ Proiectul pe care el il apreciaza este asociatia Mai Mult Verde.

Va invit si pe voi sa scrieti in comentarii ce reprezinta antreprenoriatul social si ce credeti ca-i trebuie unui om ca sa devina antreprenor social. Oare e ceva cu care te nasti?