HAVASI merită toţi banii daţi pe un concert!

Marţea trecută am fost plăcut impresionată de concertul lui HAVASI, la care nici măcar nu ştiam că merg 🙂

La vremea aceea nici nu ştiam atât de multe despre “cel mai rapid pianist al lumii” (declarat în 2009). Dar după 25 de ani petrecuţi pe cele mai mari scene ale lumii, spectacolul Symphonic Red Concert Show a fost prezent şi-n Bucureşti şi a încântat o sală întreagă de vreo 4000 de oameni. Sala Palatului a fost plină, s-a stat şi în picioare, pe margine, iar la final CD-urile si DVD-urile pregătite de organizatori s-au epuizat mult mai repede decât s-ar fi aşteptat ei, fiindcă publicul ar fi cumpărat mai multe, dacă ar fi avut de unde.

E într-un mare fel să vezi pe scenă urcând vreo 50 de instrumentişti şi alţi 50 de oameni făcând parte din cor, plus 3 toboşari japonezi, un dirijor faimos şi carismatic (Peter Pejtsik), alţi solişti… Senzaţia de bine se amplifică în momentul în care spectacolul începe în forţă, cu melodia “Lacrimosa” :

Iar spectacolul continuă cu aceeaşi forţă, nu cred că a existat vreun moment mai puţin intens. Ba mie mi-au plăcut mult de tot melodiile în care pe scenă l-am avut şi pe prietenul percuţionist al lui Havasi. (Pianistul a recunoscut că la un moment dat al vieţii lui îşi dorea mult să ajungă rock star; n-a fost să fie, dar măcar se bucură mult de piesele pe care le cântă împreună cu Edi (parcă aşa a zis că-l cheamă pe toboşar))

Şi pe lângă muzica de excepţie, cu influenţe diverse adunate din toate colţurile lumii, mi-a plăcut mult şi dialogul cu spectatorii. De exemplu, la început de tot, Havasi ne-a spus că la 4 ani, când a avut loc prima lui întâlnire cu pianul, nu ajungea nici măcar la pedale. După 32 de ani de activitate muzicală este ferm convins că fiecare atingere a clapelor a meritat pe deplin, iar o seară ca cea de marţi, 15 noiembrie a fost o dovadă clară a acestui fapt.

Mulţumesc, Alex! I owe you another one 🙂7 Responses to “HAVASI merită toţi banii daţi pe un concert!”

 1. Monica says:

  eu iubesc pianul. nu mi s a oferit sansa de a invata pianul. acum la aproape 24 de ani ma gandesc intens la a lua lectii de pian asta dupa ce la orga din gradinita mea ador sa cant notele muzicale si sa ciulesc urechile la lectiile pe care le iau copii cu profesoara de pian.

  Am plans cand nu am mai putut merge la Havasi. Uneori viata are si alte planuri decat ai tu…

  Ma bucur mult ca ai fost si te a incantat Havasi:)

  • Monica, eu zic ca vor mai veni in Romania sa concerteze, d-aia am si scris acest articol, pentru ca oamenii sa stie ca merita! 🙂 Sau…poate poti sa ajungi pe 3 decembrie in Budapesta!

 2. Danny says:

  Cred ca a fost o experienta impresionanta, cu totul deosebita, pe care ma bucur ca ai impartasit-o cu noi.

 3. andrea says:

  Endi ( Kiss Endre) se numeste bateristul de care ai amintit. Canta intr-o trupa rock maghiara, Hooligans. Cine nu a putut participa la concertul absolut magnific al lui Havasi , mai are o sansa in acest an. Si anume sambata viitoare, 3 decembrie orele 16 , respectiv 20 -ora locala ( la cererea publicului vor fi 2 spectacole, nu doar unul )la Budapesta. Nu, nu e departe. E un pret prea mic platit pentru un concert atat de mare. Asa ca nu regretati, ci actionati! Auditie placuta!

Leave a Reply

css.php