O sâmbătă însorită de toamnă era tot ce îmi doream ieri. Şi cum Anca Duma mi-a citit blogul în ultima perioadă, a băgat de seamă că am dezvoltat o nouă pasiune pentru cafea. Aşa că m-a invitat ieri dimineaţa la o cafea specială, o cafea artistică, dar şi cu un gust foarte bun.

L-a mai invitat şi pe Cristi, un barman profesionist, care ne-a povestit un pic despre cafea, şi apoi ne-a arătat cum se obţin desenele în cafea. 🙂

Aşa am aflat că un espresso bun este întotdeauna un espresso scurt. Şi chiar dacă n-am fi crezut, un espresso scurt conţine mai puţină cofeină decât unul lung. (Eu nu beau niciodată espresso, eu sunt băutoare de cafea cu lapte. Dar se pare că în cele mai multe baruri de la noi, espresso lung se prepară cu aceeaşi cantitate de cafea, numai că pentru a umple ceaşca se lasă să curgă mai multă apă peste cafea, şi astfel se scurg în cafea şi toxine; ceva de genul)

– Am mai aflat că indiferent de tipul de espressor, e foarte important să presezi cafeaua bine, cu forţa proprie. 🙂

– Cafeaua măcinată îşi pierde proprietăţile în doar câteva ore, dacă nu e bine sigilată.

– Pentru a putea desena în cafea e foarte important să prepari bine spuma de lapte, s-o omogenizezi. Iar desenele se obţin prin turnarea laptelui şi prin mişcarea mâinii, nu ulterior (cu un beţisor), cum aş fi crezut eu.

(Cristi, sper să nu te superi pe mine fiindcă am furat acease două fotografii de la tine! (Mulţumesc! :D))

M-aş fi încumetat şi eu să încerc să desenez în cafea, dar mie nu-mi iese nici pe hârtie. Aşa că am lăsat-o pe Edvigia să încerce. Se pare că nu i-a ieşit nici ei din prima, cred că ai nevoie de zeci de încercări ca să deprinzi cât de cât procedeul. Oricum, în încercarea de a desena o floare, Cristi i-a zis: „Ei bine, a ieşit ca un tufiş.” Iar Edvigia s-a bucurat pentru primul ei tufiş. 🙂

PS: Pe Cristi îl găsiţi în Vintage Pub, dacă vreţi să-i testaţi abilităţile de barman profesionist.

PS2: Un loc fain de băut cafea în linişte găsiţi la Hobby Caffe&Shop. (str. Jean Louis Calderon nr 58, colţ cu CA Rosetti) Îmi imaginez că patronul e un domn pasionat de modelistică, fiindcă pereţii sunt blindaţi cu premii de la diferite competiţii, iar în interiorul cafenelei se regăseşte şi un magazin cu articole modelistice.