De ieri de la pranz sunt la Paraul Rece, unde se desfasoara  prima tabara de social media din Romania. Suntem aici vreo 60 de oameni: bloggeri, oameni din agentii, clienti (PepsiCo, Bancpost, Nokia, Staropramen, Ursus s.a.) si am notat cateva idei din cele transmise in primele doua conferinte care au avut loc. Unele sunt replici amuzante, dar majoritatea trateaza subiecte serioase, asa ca va invit sa cititi:

Day 1

Zoso are o lopata in masina – intra pe nisa lui Groparu 🙂

Cel mai bun raspuns la intrebarea “Care este ROI-ul din prezenta in social media a unei companii” este “Ce return of investment va aduce telefonul mobil”

Pentru ce folosim social media: vanzari, awareness?

Zoso catre Piticu: ce reactie ai tu cand eu scriu pe blog despre Realitatea? (se intelege ca de bine…)

Chinezu: Si trabantul si Mercedesul sunt masini. (ca raspuns la intrebarea referitoare la oamenii de social media din companii)

Day 2

Manafu a vorbit despre lansarea unui produs in social media – „Don’t be a corporate troll”

Chinezu: Cel mai mare risc in social media nu e sa faci o campanie gresita cu bloggeri (sa te lasi pe mana lor), cel mai riscant e sa nu faci nimic.

Alex Negrea: „in mare parte decizia de cumparare se ia acum pe internet.” Eu una nu sunt convinsa de asta, e o afirmatie bruta.

Cand faci concursuri cu like-uri pe Facebook exista riscul de a te trezi cu o comunitate mare de fani care sa nu faca nimic.

Victor Kapra: Teoria ca teoria, dar practica ne omoara (Walk before run)

Suntem fascinati sa citim teorie, dar nu aplicam baza (teoria)

Dragos Stanca: Nu faceti doar publicitate online. Important e sa comunicati pentru brandurile gestionate. Folositi mediul (nu media) online.

Robert Zanescu (Bancpost) l-a prezentat si pe seful lui, CEO-ul Bancpost – Peter Weiss, despre care a spus ca e cam zgarcit, dar ca e foarte cool (deschis).  🙂

5 intrebari la care spera sa gasim impreuna raspunsuri (am notat doar 3 din prezentarea lui):

Cum poate fi o banca credibila in Social Media?

Poate accepta social media un brand cu un customer service in transformare (2010, OUG 50)?

Pot pune bloggerul in lista mea de presa (pot sa-i trimit informari asa cum trimit la mass-media traditional – cand sunt un spammer)?

Facem campanii punctuale sau de durata? (Victor Kapra: Solutia este consecventa.)

Manafu – mai e o vorba: in social media e ca in casnicie: faci campanii punctuale sau de durata?

Ana: Ne-a vorbit mai putin despre Pepsi si mai mult despre Pepsico (companie prezenta pe piata din 1965)

Am aflat ca 4 companii din Romania au aplicat la programul derulat de PepsiCo: http://pepsico10.com

Adrian Ciubotaru a inceput prezentarea vorbind despre intalnirea dintre oamenii care lucreaza in acest mediu.

Companiile, agentiile, bloggerii ar trebui sa fie parteneri in construirea unei reputatii a unui brand.

Campaniile care sunt acum pe Facebook sunt rezultatul haosului care era acum 3-4 ani. Din punctul lui de vedere suntem in perioada pasoptista.

Sunt anumiti bloggeri care au pierdut trendul social media: ei nu se vand ca influenceri, nu isi vand  propriul brand, nu se folosesc de capitalul lor de imagine.

“Eu am invatat ceva de la Bobby Voicu: cand semnezi un contract, ofera ceva in plus. Daca ai promis doua articole, ofera trei. Asta creaza plus-valoare.” Perfect de acord, si eu am retinut asta de la Bobby.

Zoso catre Adi Ciubotaru, despre importanta traficului unui blogger, intr-o discutie in care Adi sustinea importanta branding-ului: eu sunt constient ca tu mergi pe principiul “o am mica, si spun ca marimea nu conteaza”, dar crezi ca la un moment dat se va intampla cu bloggerii acelasi lucru care s-a intamplat cu publicatiile care au dat faliment?

Constantin Cocioaba: Abordarea este vazand si facand.

Analizeaza, imbunatateste si revino la primul punct: inveti si reaplici.

Bun, am plecat la masa de pranz. Revin cu completari.

(poza via Cristi Sutu)