Daca n-ati inteles pana acum, Redescopera Romania este despre experiente de drum, locuri minunate, culturi, obiceiuri si incercarile noastre de a reda ani intregi de istorie romaneasca. Suntem 20 de oameni de varste diferite, cu experiente anterioare diferite. Dar acum functionam ca un grup, si deocamdata suntem un grup frumos. Parca fiecare are rolul lui. Dar fiindca au trecut abia doua zile, e prea devreme sa tragem concluziile acestea.

Mai potrivit ar fi sa va povestesc despre frumusetea drumului de ieri.  Pe parcursul a vreo 300 de km (cred), ne-au taiat calea pisici de toate culorile, caini de toate rasele, vulpi si doua caprioare sprintene. Le-am admirat pe toate pe traseul Valiug – Brebu Nou – Teregova – Baile Herculane – Baia de Arama – Hunedoara. La Valiug am facut poze frumoase cu lacul inghetat si copacii incarcati de alb. Ne-au placut mult si inscriptiile pe care le-am gasit acolo. Si da, ne-a fermecat  pensiunea Gasthof Tirol, unde ne-am dus special fiindca stiam ca au conexiune la internet si noi voiam sa publicam articolele zilei de luni.

Dupa o vreme, am pornit prin padure spre Brebu Nou. Am trecut, fireste, pe langa localitatea Gărâna si m-am entuziasmat cu gandul la festivalul de jazz. Soferii (Bobby Voicu si Doru Panaitescu) s-au bucurat de offroad-ul pe zapada/gheata, pasagerii s-au bucurat de peisaj si offroad. Opream des sa facem poze, asa incat am parcurs vreo 28 de km in 2 ore!  🙂

Mai tarziu am ajuns si la Podul lui Dumnezeu, unicul pasaj natural rutier functionabil la nivel national, traversat de DJ 670 Baia de Arama – Drobeta Turnu-Severin. Podul lui Dumnezeu este cel mai mare pod natural al tarii si al doilea ca marime din Europa, dar singurul pe care se poate circula.Tot acolo se regaseste si Pestera Ponoarele, unde am fotografiat aceste frumoase stalagmite de gheata. Am fi vrut sa vedem si campurile de lapiezuri caracteristice Muntilor Alpi (Campul Cleopatrei si Campul Afroditei) sau lacul Zaton (cel mai mare lac carstic din Romania), dar erau un pic prea acoperite de zapada.

Am avut o zi plina, cu peisaje carstice sau de iarna si cu cateva discutii inedite. (despre utilitatea marginala a cartofului prajit, despre recurenta iubirii neimpartasite ca tema in romanul romanesc interbelic si altele asemenea)

Pana data viitoare, va zic din nou ca Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.