Prima excursie a campaniei Redescopera Romania in 2011 a continuat ieri in Oltenia. Am pornit din Rm. Valcea spre Muzeul Trovantilor din Costesti (judetul Valcea). Acest muzeu reprezinta de fapt o cariera de nisip care se afla pe partea stanga a soselei ce leaga Ramnicu Valcea de Horezu, inainte de intrarea in satul Costesti. Intr-un spatiu de 100 mp se afla mai multi trovanti, de diferite forme, grei de cateva tone, asa cum au iesit din malul abrupt al carierei la exploatarea nisipului. Trovantii acestia sunt niste „pietre care cresc”, adica niste microforme de relief caracteristice acumularilor de nisipuri si unor stratificatii de gresii bogate in carbonat de calciu, conform explicatiilor ghidului nostru, Doru Panaitescu, care-i mai ceva ca Wikipedia si Enciclopedia Britannica la un loc.

Dupa o scurta bataie cu zapada am pornit catre atelierul de olarit al familiei Pietraru din Horezu. Dupa ce-am admirat obiectele create de dansii si i-am filmat in timpul actiunii, ne-am murdarit si noi un pic mainile cu lut. Unii mai talentati ca altii. 🙂

Asa se creaza un vas de lut:

Iar asa se decoreaza:

Iar astia suntem noi in timpul actiunii:

In fine, la un moment dat am mai si plecat din atelierul de olarit si ne-am lasat pe mainile lui Hoinaru, care ne-a dus catre culele oltenesti: Cula Duca si cula Greceanu, de la Maldaresti.

Apoi am mers in satul Olari si am nimerit in casa lu’ tanti Ioana Mischiu, o doamna cumsecade care ne-a poftit la o ciorba de cocos si fasole batuta. Iar ziua a continuat cu o scurta oprire la Biserica dintr-un lemn de la Babeni, si in cele din urma cu o alta masa copioasa la Hanul Haiducilor din Rm. Valcea.

Din pacate, mai e atat de putin… As vrea ca Redescopera Romania, proiectul Petrom, sustinut si de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman, sa nu se mai termine!