Prin iulie anul trecut am acceptat provocarea de a alcătui un top 10 al celor mai  frumoase destinaţii #dinRomania, dar până la urmă am redactat o listă, fără vreo ordine aparte. Astăzi mă voi strădui să întocmesc un top 10 personal al celor mai frumoase destinații văzute și plăcute de mine în Europa.

 

 

 

10. Varsovia

 

9. Budapesta 

 

8. Salamanca

(foto 2)

7. Barcelona

 

6. Oxford 

 

5.  Berlin

 

Atracții: aerul curat, respirabil, ca de munte. Pădurile, parcurile, grădinile, râurile și lacurile reprezintă o treime din oraș.

Oameni: diferiți, ciudați, neingrijiți uneori.

Mâncare: foarte multă mâncare asiatică, ieftină, la toate colțurile și în toate cartierele.
M-aș muta: Da, cred că aș putea locui foarte bine în Berlin. Se circulă bine cu bicicleta, infrastructura rupe, iar atenția pentru detalii e de apreciat.

4. Bruges

 

Atracții: Brugge e de văzut la pas sau pe bicicletă. E un orăşel mic, ajungi imediat de la gară în centru, şi nici nu prea ai nevoie de hartă, fiindcă n-ai unde să te rătăceşti. E musai să urci în turnul Belfort ca să privești de sus tot Bruges-ul. N-ai cum să ratezi cele două pieţe centrale: Markt şi Burg sau cele două muzee speciale – Choco-Story (The Chocolate Museum) şi Friet Museum (Muzeul cartofilor prăjiţi).

Oameni: mulți turiști, mai rar îi vezi pe belgienii tipici.

Mâncare: ciocolatăăăăăă!
M-aș muta: Doar pentru o perioadă limitată de timp, cred.

3. Palaios Panteleimonas  

 

Atracții: un sătuc aflat la 700m altitudine, pe versantul estic al muntelui Olimp, care îi oferă turistului o vedere bună asupra  Golfului Thermaik. Linişte şi  relaxare. Casele pietruite, în trepte, foarte bine îngrjijite şi păstrează acelaşi stil arhitectonic. 

Oameni: Calzi, prietenoși, vorbesc în șoaptă, ca nu cumva să strice liniștea…:)

Mâncare: Cu siguranță înghețata! Cea mai bună îngheţată servită în fructul din care provine.
M-aș muta: Nu.

2. Cinque Terre 

 

Atracții: Peisajele, atmosfera, aerul şi mâncarea de pe coasta stâncoasă a Rivierei Italiene m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil. O mare cristalină, multe cărări de trekking, vin de toate felurile şi turişti din toate colţurile (mai ales americani) se regăsesc în Cinque Terre. Nici măcar n-aş putea să vă spun care din cele cinci sătucuri mi-a plăcut mai mult, aşa că o să vă las pe voi să alegeţi între ele: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso al Mare.

Oameni: De toate felurile, turiști de pretutindeni. Iar italienii de acolo, chiar dacă nu prea vorbesc engleză, au mare experiență cu turiștii și și-au dezvoltat fiecare propriul stil de interacțiune.

Mâncare: pizza, paste, prăjituri de toate felurile…
M-aș muta: Nu chiar, mi se pare locul ideal pentru o vacanță, dar nu mi-ar plăcea să locuiesc acolo, e totuși prea izolat.

1. Porto

 

Atracții: Cu duiumul, de la obiective turistice până la parcuri imense și vinoteci. De ținut minte: dacă vreodată vei vizita Porto trebuie neaparat să te plimbi pe jos prin Ribeira, să vizitezi o veche pivniță, să guști vin de Porto de la el de-acasă și să admiri priveliștea din grădina Palatului de Cristal. Restul depinde de tine, de portofelul tau și de alegerile proprii. Deși Coimbra și Lisabona sunt orașele renumite pentru muzica fado, eu aș merge și în Porto într-o sămbătă seara la restaurant, unde pentru aproximativ 40 de euro poți savura o cină delicioasă și o muzică autentică.

Oameni: Portughezi.(adică seamănă cu spaniolii – peste măsură de relaxați, amabili, joviali)

Mâncare: Am mancat, desigur, bacalhau (à Brás/com natas/ao Vinho do Porto) castane prajite, nata (o prajitura cu cremă), filete do povo (un fel de caracatiță pane, cu orez si cartofi ), mancare braziliana, am baut carioca (ceai de lamaie servit ca un shot, revigorant pentru cei care nu beau cafea dupa masa)…
M-aș muta: Mâine. 🙂

 

Şi pentru că nu sunt singură pe lume, iată alte topuri din blogosfera românilor călători: