Continuăm cu live bloggingul din Cantonament 3.0:
Cristi Mărgărit, de la GetFit.ro, ne va vorbi despre nutriţie.
Modul sănătos de viaţă (triunghiul de aur):
- Sport, activitate fizică moderată
- Nutriţie individualizată
- Odihnă, relaxare, controlul stresului
Sportul este industria sănătăţii. Industria farmaceutică tratează boala. (vorba aia, tratezi cauza sau efectul?)
Cristi zice că într-adevăr cafeaua deshidratează. (apropo de articolul meu de aici şi de comentariile de atunci)
Paharul de vin la masă e bun, dar trebuie să rămânem la un pahar. 🙂
De ce mâncăm atât de multă carne? Cristi n-ar interzice de tot consumul de carne, dar zice că 50g de carne ne sunt suficiente la o masă.
Problema cu proteinele lipsă la vegetarieni e depăşită. Există sportivi de performanţă care sunt vegetarieni. (iar Steven van Groningen pe care l-am ascultat ieri poate să confirme acest lucru, el însuşi fiind vegetarian)
Trebuie să excludem:
- zahăr şi produse care îl conţin;
- cereale procesate şi făinoase (coaja de pâine, de ex.);
- grăsimi denaturate (trans, oxidate);
- carne procesată (mezeluri)
- soia (nu se referă la soia fermentată tradiţional, supa miso, tofu, sosul de soia etc., ci la proteina texturată de soia care se găseşte ascunsă în mezeluri, pâine, lactate)
Lui Cristi i-a luat 6 ani de zile să realizeze faptul că lui laptele îi face rău. (deşi studia acest lucru zi de zi şi toate faptele îl conduceau la asta, el refuza să creadă) Mie mi se pare imposibil să renunţ la lapte, îmi place prea mult.
Glutenul e neurotoxic. (dacă mâncam o felie de pâine pe săptămână sau grâu încolţit e altceva, dar cei mai mulţi oameni mănâncă foarte multă pâine)
Întrebare din public: cum te-ai imunizat la mirosul ăla de grătar bine făcut? 🙂
Alimentele procesate sunt:
- ieftin de produs, scumpe la raft
- uşor de transportat
- bogate în sare, zahăr
- bogate în aditivi
- dau dependenţă
- pretind beneficii false pentru sănătate
- marketate agresiv
Nootropicele ajută funcţionarea creierului.
Alcoolul este toxic pentru majoritatea ţesuturilor. Blochează arderea grăsimilor. Deshidratează (multe procese sunt perturbate).
Cristi susţine că zahărul e otravă, dar nici mierea nu e neapărat ceva sănătos.
Totul e să te informezi pe cont propriu. Mâncarea trebuie să reprezinte un subiect de interes, trebuie să citim etichetele cu atenţie, să alocăm timp informării. Vei economisi timpul petrecut la doctor.
Concluzii? Planificare, atenţie, sport, învăţare, mâncare sănătoasă! „Arăţi bine şi te simţi bine!”
Cristi ne recomandă articolul acesta de pe blogul său: argumentul „bunica”. Iar eu sunt curioasă să citesc mai multe şi despre otrăvurile vegetale.
Începe Chinezu prezentarea lui, care va demonta tot ce-a zis Cristi Mărgărit şi ne va convinge că berea e un aliment bun. 🙂
Acum, la modul serios, Cristi China va vorbi despre sportlocal.ro. Ne recomandă să ducem sportul de masă la un alt nivel şi să vorbim despre asta.
Şi-acum ne vorbeşte Doru Panaitescu despre una dintre pasiunile lui – birdwatching-ul şi cum s-a apucat el de ornitologie. De fapt încearcă să ne convingă să avem, fiecare din noi, mai mult de o pasiune.
În opinia lui un hobby este o activitate care îţi aduce foarte multă plăcere, pentru care cheltuieşti foarte mulţi bani, dar după care nu-ţi pare niciodată rău.
Prima lui pasiune a fost speologia. (s-a apucat în anul 2000, pe vremea când era un cocalar 🙂 ) Apoi, fiindcă tot şi-a cumpărat primul lui costum de neopren, a ajuns şi la sporturile de apă (rafting, canyoning, scufundări etc.). Văzând păsări pe marginea drumului s-a apucat şi de ornitologie, fotografia a venit şi ea natural.
Cred că Doru poate convinge pe oricine să-şi cultive o pasiune. Daca vreţi să vă convingeţi de asta, contactaţi-l sau urmăriţi-i blogul.
Iar dacă vreţi încă un exemplu că oricine poate participa la un concurs şi poate deveni dintr-un sedentar într-un sportiv activ, ascultaţi-l pe Vlad Dulea. Puteţi începe cu acest articol al lui, despre participarea sa la competiţia de la Gârboavele, unde a avut un rezultat…memorabil.
Cam atât de aici, vă multumesc pentru atenţie. Mai jos sunt câteva poze de ieri, din tura cu bicicletele pe drumul cu noroi şi urme de zăpadă şi gheaţă.
Le mulţumim mult partenerilor: Alex, de la Aventuria (care mi-a dat bicicleta cu care m-am plimbat), Oana de la cofetaria Armand pentru surpriza dulce, Cristi Margărit de la GetFit, Staropramen, Lucian de la Alfredo foods, Dragoş de la Grafica Tipar, Asociaţia Bucharest Running Club, Powerbar, Cube, suplimente.ro, SmartAtletic şi pasiunea.eu+Casa Bunicii! Mulţumim pentru un weekend motivaţional.
Ok, am citit jumate din articol… Din punctul meu de vedere dieta se rezuma la: nu mananci ce are cod de bare.