Mergi pe o stradă. Cosmopolită. Straniu familiară. Cu miros de mare, de scorţişoară sau de cerneală. Trecătorii par manieraţi. Nonconformişti. Plini de umor. Ai căutat mereu strada asta. Paralelă cu modele. Perpendiculară pe modern. Nouă. Efervescentă. De tradiţie bună. Cu seraiuri, palazzo-uri şi hamace. Cu zgârie-nori şi arcade. Cu clădiri invizibile. O stradă care se construieşte pe măsură ce ţi-o imaginezi. 

Pe o astfel de stradă ne-am plimbat şi noi azi în Centrul Vechi, legaţi unii de ceilalţi cu o bandă albastră. Trebuia să fim 8 în echipă, dar Chaika a fost muşcată de un câine, iar Dan nu a mai putut ajunge. Scopul nostru era să îndeplinim primii cele 10 cerinţe unice de mai jos:

1. Adu literele F, U şi I.
2. Găseşte orice obiect care crezi că ar putea aparţine unui trib indie.
3. Fă o poză de grup în care toţi membrii echipei să fie surprinşi sus, în aer.
4. Convinge o persoană să cumpere romanul Cevengur. Preţul îl fixezi tu. Fotografiază momentul.
5. Intră pe Facebook şi scrie pe Wall-ul tău sau al unuia dintre participanţi un catren cu rimă împerecheată care să conţină cuvintele „Strada Fictiunii”. Nu uita să pui tag @Strada Fictiunii.  (Azi la Strada Fictiunii/ Am alergat ca nebunii/ Centrul Vechi l-am luat la pas/ Pe oameni i-am dus de nas.)
6. Adu cifra 12.   (cifra? :P)
7. Intră într-un butic şi convinge vânzătorul să îţi dea un pachet de cărţi de joc fără să îl plăteşti.
8. Adu un obiect de culoare albastră.
9. Adu un cleşte de prins rufe.
10. Adu o pană de pasăre.

Ne-am distrat pe cinste. N-am terminat primii, ba chiar recunosc cu jenă că am ajuns ultimii. Dar ne-am distrat. Cel mai greu ne-a fost să facem rost de un cleşte de rufe. Ne-am gândit că trebuie să mergem la cei care locuiesc în centrul vechi, dar ne era greu să urcăm efectiv la ei. Iar la balcoane nu era nimeni. La un moment dat am dat peste un balcon plin cu rufe puse la uscat, la etajul 2. Ne uitam ca vulpea la strugurii acri.

Până la urmă am întâlnit o doamnă care tocmai intra în curtea interioară a casei ei. I-am explicat situaţia şi ne-a promis că ne aruncă un cleşte de la balcon. L-am aşteptat în linie, ca la ţară-ţară-vrem-ostaşi cleşte.

Cei mai amabili au fost cei de pe strada Covaci, de la barul „1974 Niste domni si fiii”, unde Vlad Gorneanu, solistul de la ZOB, juca remmy cu nişte străini. S-au oferit să ne ajute.

Amabil a fost şi domnul de la buticul de pe Lipscani colţ cu calea Victoriei (Scampolo), care ne-a dat cărţile de joc pe gratis, numai să plecăm din magazin, de teamă că-i speriem clienţii, probabil. 😀

Greu ne-a fost şi să vindem cartea. Deşi le-am explicat trecătorilor că-i un roman valoros, că se lansează azi, că el costă 35 de lei dar că noi îl dăm mai ieftin, n-am primit tocmai entuziasm drept feedback. Până la urmă l-am vândut cu 5 lei unor cântăreţi de jazz.

Deci ne-am distrat. Am evitat toţi stâlpii, ne-am încâlcit de câteva ori în banda albastră care ne lega, dar am finalizat cursa în timp util. Când ne-am întors la Godot (de unde plecaserăm), celelalte echipe erau deja acolo. (echipele conduse de Toma Nicolau, Raluca Popa şi Alex Tunaru) Câştigătorii Scavengers Hunt-ului (din echipa lui Toma) au pregătit (şi cu ajutorul nostru) vizualul de mai jos, care va reprezenta colecţia Strada Ficţiunii timp de un an.

Apoi, de la 18.00, am asistat la lansarea oficială a romanului de mai sus – Cevengur, scris de Andrei Platonov. Au participat Maria Coman (realizator Antena 3), Antoaneta Olteanu (profesor universitar), Costi Rogozanu (critic), Ovidiu Simonca (jurnalist),Viorel Zaicu (Director editorial Grupul Editorial ALL) şi Mario Demezzo (Vicepreşedinte Grupul Editorial ALL). Iar actorul Vlad Logigan a citit două fragmente din roman.

Toată nebunia s-a încheiat pe muzica lui Dan Teodorescu (Taxi). Eu a trebuit să plec mai repede, dar am avut satisfacţia că ne-am jucat frumos. Iar Iuliana, din echipa mea, a câştigat marele premiu, bicicleta oferită de Biciclop. A făcut troc cu e-reader-ul Evo Book oferit de Evolio. 🙂

Mulţumim Alex Nastase pentru poze!