Brăila-i un oraş frumos, da’ păcat că-i locuit! (Şi măcar de-ar fi fost locuit de moldoveni!) 

Cu părere de rău, dar prima replică o aud frecvent, mai ales din partea prietenilor mei de-aceeaşi generaţie. Însă oricine ajunge pentru prima oară în Brăila, turist fiind, rămâne impresionat.

Probabil că primul lucru care-ţi atrage atenţia atunci când intri în Brăila (dinspre Însurăţei) e Catedrala Naşterea Domnului, construită în Barieră. Continuând apoi drumul pe Calea Călăraşilor vei ajunge rapid în centrul nou al oraşului, în faţa Primăriei, la locul denumit simbolic „La pietre„. Până nu demult, acesta era locul de întâlnire al tinerilor brăileni. După renovare, însă, a devenit mai degrabă locul de întâlnire al oamenilor trecuţi de 50 de ani. Din dreapta, sus, veghează un ceas, care cânta „Valurile Dunării” la oră fixă. L-am prins şi eu „în viaţă”, dar acum nu mai cântă.

Tot aici sunt şi faimoasele fântâni arteziene, care coboară duios spre faleza Dunării.

(sursa foto)

Puteţi continua drumul pe faleză, de-a lungul Dunării, sau prin oraş, pe strada principală, un fel de Magheru. Tot în Centrul Vechi al oraşului veţi găsi si Ceasul Brăilei, vopsit în albastru, proaspăt restaurat. Şi acolo se află şi biserica Sfinţii Arhangheli, fostă moschee (singura biserică ortodoxă fără turle).

(sursa foto)

 

În Brăila, în principiu, n-aveţi cum să vă rătăciţi, fiindcă toate străzile duc la Dunăre. Oraşul e dispus ca un amfiteatru:

Numai că străzile şi direcţiile sunt şi foarte prost semnalizate. Spre Galaţi, de exemplu, ajungi dacă te prinzi că te afli pe strada Galaţi şi e logic să meargă la Galaţi.

Cu ce ne mândrim: o Gradina Mare bine întreţinută (din nou), un parc Monument dar fără de monument, o faleză foarte circulată si 2 strazi de promenadă: Calarasi (vezi Magheru) şi Republicii (vezi Republicii din Brasov, Pietonala din Sibiu, Pietonala din Oradea etc.). Suntem tare mândri de Mall-ul de la ieşirea din oraş, fiindcă găzduieşte cel mai mare cinema multiplex din sud-estul ţării şi un KFC care-i atrage până şi pe gălăţeni. Ar trebui să ne mai mândrim şi cu Portul Braila, dar din păcate dacă vrei să faci o plimbare cu barca pe Dunăre mai bine te duci la Galaţi. Dacă însă vrei un tratament cu nămol, Staţiunea Lacu Sarat e încă la mare căutare.

Eu personal mă mândresc foarte tare cu Castelul de Apă, fiindcă tata a lucrat la instalaţia sa electrică. Înainte de ’90 avea la ultimul etaj un bar rotitor. (a fost primul bar rotitor din Europa şi cel mai inalt, se zice) E amplasat tot în Grădina Mare şi aşteaptă să fie renovat, în cadrul Programului operaţional regional – Regio.

Ne mai lăudăm şi cu teatrul Maria Filotti, care are actori super talentaţi şi mereu găseşti acolo piese de văzut. Tocmai s-a redeschis stagiunea, odată cu noua ediţie a Festivalului “Zile şi Nopţi de Teatru European la Brăila”. Dacă vă interesează, găsiţi aici programul complet. Până pe 13 octombrie vor veni la Brăila Marcel Iureş, Dorina Lazăr, George Mihăiţă, Dorina Chiriac, Mihaela Teleoaca, Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Andreea Bibiri, Anca Sigartău, Marius Florea Vizante, Cerasela Iosifescu, Alexandru Jitea, Tania Popa, Ştefan Ruxanda, Adrian Văncică, Luminiţa Erga, Adrian Ciobanu, Antoaneta Cojocaru, Raluca Oprea şi Marius Manole, aşa că aveţi 20 de motive în plus ca să vizitaţi oraşul în această perioadă. 🙂

 

(poză furată de aici)

La un minut distanţă de teatru e Muzeul de Istorie, care adăposteşte tot felul de fotografii de epocă, hărţi, manuscrise, acte de pe vremea în care comerţul Brăilei era înfloritor, patofoane, gramofoane, un polifon din sec XIX, veştminte militare, donaţii greceşti, Statutul cercului xionist Israel,  imagini cu Moara Violatto din 1945, actele de înfiinţare ale fabricii de ciment şi multe altele. Începând de anul trecut, muzeul are 5 secţii: aceasta despre care v-am povestit, care conţine şi importante vestigii arheologice + centrul cultural “Nicapetre”, casa memorială “Panait Istrati”, casa memorială “Perpessicius” şi secţia de Ştiinte ale naturii, din parcul Monument.

Tot în jurul Centrului Vechi al Brăilei se mai regăseşte şi Biserica Greacă, cea care adună anual mii de pelerini la slujba de Bobotează.

Apoi, pe strada Republicii, oarecum vizavi de teatru, se află fostul cinematograf Lira, care apare şi în filmul „Tatăl fantomă”.

 

Strada Mihai Eminescu de astăzi, cunoscută drept strada Regală sau Republicii, este o zonă de promenadă pe care n-o puteţi rata dacă ajungeţi în Brăila. E plină de clădiri frumoase (stil baroc, rococo şi neoclasic), o parte restaurate, altele care stau să cadă, dar aveţi ce vedea.

 

Mi-ar plăcea să vă recomand în acest articol şi localuri faine din oraşul meu natal, dar mi-e să nu vă îndrum greşit. Recunosc că nu-s aşa în temă cu asta. Ar fi aşa: Heavens pentru papanaşi, La pânze (Toate pânzele sus) pentru muzică, Crama Veche pentru fresh-urile bune şi pentru păturici :), Art Caffe, Antic, Reset, Crama lui Terente, oricare din vaporaşele acostate pe faleză

Iar pentru cazare puteţi încerca la unul din hotelurile Belvedere (pe faleză), Traian (chiar în Centrul Vechi), Grand Hotel OrientTriumphKorona, Sport, Tineretului etc.

PS: un articol mai vechi de-al meu, Brăila în cifre.

PS2: Acest articol face parte din campania blogosferei romanesti turistice cu scopul de a promova oraşele României ca destinaţii turistice de weekend. City breaks! Au mai scris: