Am ajuns in Dubai din intamplare. Nu mi-am dorit niciodata extraordinar de mult sa lucrez aici insa mi-am dorit un job in afara tarii in primul rand pentru a calatori si in al doilea rand pentru a capata mai multa experienta in domeniul in care mi-am ales sa lucrez.

Am venit in Dubai la inceputul lui mai 2011.  Banuiesc ca va amintiti de verile toride din Bucuresti cand nu rezisti sa mergi cu RATB-ul pentru ca efectiv curg apele pe tine. Asa  m-am simtit eu la 04:00hrs  cand am iesit din aeroport – atunci a inceput “calvarul” care a continuat evident cu o dimineata de mers la mall-ul din apropiere pe jos, prin nisip si apoi simtind cum se face din ce in ce mai cald  si nivelul de umezeala creste pe zi ce trece mai mult. Acum in ianuarie/februarie pot spune ca am experimentat ceea ce inseamna frig in Dubai: un minim de 14 C.

Probabil va intrebati de ce am mers pe jos la mall? N-am o placere enorma de a ma tortura. Din contra! Insa in Dubai singura modalitate de a te deplasa usor este “by taxi”. Iar taximetristii nu accepta prea usor sa te ia pentru distante mici chiar daca este extraordinar de scump. Cu toate ca au 2 linii de metrou, circula in mare parte prin zonele rezidentiale unde eu evident nu locuiesc. Cel mai mult am mers cu metroul cand m-a vizitat mama (singurele zile in care m-am simtit si eu turist) si am ramas surprinsa sa vad anuntul in care scria ca daca cineva mananca, bea sau chiar mesteca guma inauntru, risca sa primeasca o amenda destul de mare. Nu e de mirare avand in vedere ca au cheltuit  3.89 miliarde de $ pentru constructia lui. In ceea ce priveste autobuzele nu va pot oferi detalii fiindca nu am avut ne/placerea sa calatoresc cu vreunul pana acum. Va pot spune doar ca am ramas profund surprinsa sa vad ca statiile de autobuz sunt de fapt niste cabine dotate cu aer conditionat. Adevarul e ca nu stiu cine ar rezista sa astepte nici macar 5 minute in soare la 50 de grade.

Probabil cu totii stiti ca a doua limba oficiala vorbita in Emiratele Arabe Unite (dupa araba) este engleza. Sau cel putin asa ar trebui. Avand in vedere ca peste 80% din populatia Dubaiului este formata din expati, iar 51% din ei sunt indieni, cam risti sa uiti cea mai vorbita limba la nivel international. Oricine planuieste sa se mute aici trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare si sa aiba o putere de intelegere foarte mare. La inceput m-am simtit foarte frustrata insa nu neaparat ca nu intelegeam pe nimeni din jurul meu in afara de colegii mei din tarile Europene, ci ca ceilalti colegi nu ma puteau intelege pe mine si inca nu o pot face in anumite situatii. De ce? Pentru ca indienii si chinezii nu stiu sa vorbeasca engleza! In special chinezii. Si nu doar atat, se mai si victimizeaza spunand “Eu sunt chinez deci trebuie sa accepti ca nu stiu sa vorbesc engleza”. Eh asta niciodata nu o voi putea intelege. Nu stii sa vorbesti? Te rog frumos sa te intorci inapoi in tara ta, ai destul loc sa traiesti acolo.

Sa nu credeti ca sunt rasista. Din contra! Daca iti doresti sa iti faci prieteni din toate colturile lumii, vino in Dubai! Este locul perfect sa socializezi si sa afli cat mai multe despre culturile si civilizatiile altor nationalitati. Vei ajunge sa accepti si sa respecti lucruri care candva ti s-au parut absurde, incepand de la casatorii aranjate de catre parinti pana la idolatrizarea unor animale. Unde e cel mai bun loc sa cunosti oameni noi? La serviciu, evident!

Lucrez in singurul hotel de “7 stele” din lume, Burj Al Arab, si pot spune ca e ok. Probabil cu totii va asteptati sa zic ca e “WOW”. Ei, nu e chiar asa. Intr-un loc unde sunt peste 1500 de angajati dintre care in jur de 200 sunt doar la tine in department nu este foarte usor sa supravietuiesti. Ca in orice job exista plusuri si minusuri care se completeaza unele pe altele. Ce e adevarat e ca turistii chiar stau la poarta sa faca poze 24h/24h si lucrul asta te poate face chiar mandru ca lucrezi aici. Stilul in care este construit hotelul, in forma unei corabii gata sa fie lovita de un val – Jumeirah Beach Hotel, este mai mult decat grandios, iar sentimentul pe care il ai cand intri prima oara pe podul care duce spre el este de neimaginat. In fiecare zi cand ma duc la serviciu ma uit la el de afara si pot spune cu cea mai mare sinceritate ca este FRUMOS. Chiar merita sa fie numit “Icoana Dubaiului”. In schimb, ca sa iti placa pe dinauntru trebuie sa fii obisnuit cu stilul si luxul arabesc; sa iti placa amestecul de culori vii si amestecul dintre stilul minimalist in care este construit atrium-ul si stilul opulent in care este decorat restul hotelului incepand de la intrarea in lobby pana la intrarea in apartament.

   

In ceea ce priveste distractia, aici e locul in care le poti face pe toate, insa cu limita. Toate cluburile si barurile se inchid la ora 03:00, cand toate luminile se aprind si  lumea este invitata sa plece acasa. Cum probabil stiti, intr-o tara musulmana alcoolul nu este permis cu foarte mare usurinta, deci nu se poate gasi in supermarket-uri. Fiecare poate bea cat vrea atata timp cat o face intr-un bar sau intr-un club si are peste 21 de ani. Cu siguranta alcoolul se gaseste si prin alte metode daca vrei, cumparand de la vanzatori ambulanti, dar pentru asta trebuie sa ai relatii si sa le castigi increderea. Sa cumperi alcool aici e ca si cum ai cumpara droguri la noi. Si in cazul in care te prinde cineva, atunci cu siguranta vei zbura direct acasa cu primul avion. De asemenea este si foarte scump sa te duci si sa bei intr-un bar sau club, cea mai ieftina bere incepand de la 35 AED (1 AED = 0.9 RON), iar un cocktail incepand de la 50 AED.

   

Oricum, spre deosebire de celelalte emirate si celelalte tari arabe, in Dubai lumea vine sa petreaca, este locul unde sunt permise cele mai multe lucruri, locul unde poti bea, poti gasi prostituate in cluburi si te poti distra cel mai mult. Locul unde gasesti cluburile de lux cum ar fi Cavalli sau Armani, unde mergi la petreceri pe iahturi sau pe plaja si unde chiar te poti distra cu toata lumea indiferent de nationalitate, religie, cultura, indiferent daca o cunosti sau nu.

Insa niciodata nu vei vedea localnici in locurile mentionate mai sus. Localnicii in Dubai nu lucreaza deoarece primesc foarte multi bani de la stat. Pentru populatia araba in general, ziua e ca noaptea si vice versa. Ei dorm ziua si noaptea isi petrec viata. In special in Ramadan cand nu vezi picior de om pe strada de la rasarit pana la apus, cand nu poti bea, manca sau mesteca in locuri publice din respect pentru cei care postesc. Intr-un fel e drept, doar noi am ales sa venim si sa traim in tara lor, nu?

In ceea ce priveste mancarea… sa spunem ca este putin ciudata, mult diferita fata de stilul cu care suntem obisnuiti noi. Insa dupa o vreme incepi sa te obisnuiesti si cu asta, experimentezi lucruri noi ca doar altceva nu ai ce face, si daca acasa nu ai gatit niciodata, aici cu siguranta te vei apuca sau vei manca doar junk food. Preturile nu sunt mari in supermarket-uri; comparativ cu Romania sunt cam la fel, uneori chiar mai mici.

Dubaiul este un loc minunat daca ai un venit mare lunar, daca ai prieteni cu care sa te distrezi si daca reusesti sa te acomodezi cu viata de aici si cu obiceiurile lor. Daca reusesti sa nu iti pese cand vezi femeile acoperite din cap pana in picioare pe strada sau cu masti de fier pe fata, sa nu iti pese ca cel de langa tine este imbracat in fusta cand ar trebui sa fie in pantaloni, pentru ca asa ti se pare tie normal, sa nu te deranjeze rugaciunile care se fac zi de zi si care se aud in megafoane pe toate strazile si sa nu te deranjeze cand vezi oamenii alergand spre moschee sau eventual ingenunchiind in mijlocul strazii pentru a se ruga.

Diversitatea culturala este foarte mare si dupa o vreme ajungi sa ii accepti pe toti asa cum sunt, chiar daca pentru tine e absurd ceea ce fac, cum se comporta sau ce mananca. Ce e adevarat e ca dupa o vreme ajungi sa te saturi, sa iti doresti sa fugi intr-un loc unde te astepti sa gasesti oameni cu obiceiuri mai mult apropiate de ale tale, insa singurul loc unde chiar ii poti gasi este acasa.

Dubai Fountains din faţă de la Burj Khalifa (cea mai înaltă clădire din lume) văzute din The Adress Downtown Dubai Hotel.

Dubai Film Festival, artificii

Pentru articol îi mulţumesc frumos Andrei Vachente