Educaţia != şcoală

1022. O mie douăzeci şi doi de omuleţi creativi, vizionari şi care pot gândi critic s-au adunat până acum în comunitatea RestartEdu. E o comunitate a oamenilor care pun umărul la treabă, crezând că educaţia poate fi mai bună în România. Şi că transformarea sistemului de educaţie e cel mai important proiect al generaţiei noastre. 

În RestartEdu se caută idei despre cum internetul şi aplicaţiile mobile pot ajuta învăţarea şi dezvoltarea oamenilor, fie direct fie prin facilitarea accesului la experienţe offline, oameni şi resurse de învăţare. Sâmbătă şi duminică ne-am petrecut zilele la MNAC şi am ascultat o poveste cu un Imaginarium, cu EduMagi, Spiriduşi, Oracole (Graham Attwell, Fred Garnett, Leonard Turton şi Cosmin Alexandru) şi alte personalităţi magice.

Imaginarium a fost o tabără de creaţie gândită să pregătească 70 dintre antreprenorii sociali de mâine. A fost 20% conferinţă pentru că cinci oameni  minunaţi ne-au vorbit despre tendinţe şi idei curajoase în educaţie, despre aşteptările mediului de afaceri şi despre potenţialul tehnologiei. A fost 30% o ne-conferinţă pentru că participanţii au generat idei şi apoi ne-am auto-organizat în funcţie de temele şi ideile care ne-au plăcut fiecăruia. A fost 50% atelier de creaţie pentru că am pus pe hârtie ideile generate şi le-am înscris pe platforma restartedu.ro într-o formă brută. Apoi am avut “cele 2 minute de glorie” – Pitch-ul în faţa sălii şi în faţa reprezentanţilor TechSoup. I-am putea spune şi “laborator genetic” pentru că visăm că e locul în care vom modifica, măcar puţin, ADN-ul educaţiei din România.

Eu am propus vreo 3 idei şi toate au fost validate. Apoi am prezentat una dintre idei, dar n-am mers mai departe cu ea, fiindcă nu aveam echipă şi n-am vrut să pornesc singură la drum. În plus, mi-a plăcut foarte mult ideea pe care “ne-a dăruit-o” Tudor şi cred în ea. I want to make it happen. Deocamdată se numeşte CrowdHappiness, dar mai avem multe de pus la punct. Şi feedback-ul vostru o să ne ajute. Lăsaţi-ne doar vreo câteva zile să adăugăm şi alte informaţii pe site şi revenim.

De altfel, mi-au mai plăcut şi alte proiecte: Failure planet, Flori, fete şi băieţi, educaţie sexuală pentru adolescenţiTimeBank şi personalmarketing.ro sunt doar câteva dintre ele. Ideea e că până pe 20 martie oricine poate oferi soluţii la probleme legate de educaţie, printr-un proiect pe care să-l înscrie pe platforma restartedu.ro Va urma un hackathon (5-6 mai), apoi Gala Restart în Educaţie şi vom avea suport din partea comunităţii (specialişti, sponsori, voluntari). Să ne urăm succes! 🙂

(Foto)6 Responses to “Educaţia != şcoală”

 1. iYli says:

  Cand spui “pot gândi critic” te referi la gandirea critica sau e asa doar un mod de exprimare?

 2. […] alte ziare de pe piata ies in evidenta prin calitatea lor? Oana Raluca, Elena, Miruna, Andressa. Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this post. […]

 3. Sunt de parere ca educatia nu o capeti neaparat la scoala.
  Se poate face si acasa, si daca ii inspiri copilului spiritul auto-didact cred ca realizezi mult mai multe decat 10 scoli la un loc.
  Ar fi mult mai multe de spus…dar mai bine sa ma opresc aici 😉

  sa avem o zi faina!

 4. Pare interesanta ideea. Voi citi site-ul sa vedem.
  E nevoie de un restart in educatie, de metode proaspete, de oameni dinamici, neprafuiti.
  In acelasi timp insa e de dorit sa nu se piarda din temeinicie… si e un echilibru fragil, mai ales in conditiile in care rezultatele la examenele nationale sunt inca proaste.

 5. […] informală – îi face mai fericiţi. Să-ţi explic: suntem 6 indivizi, ne-am întâlnit la Imaginarium şi am înscris un proiect pe platforma […]

Leave a Reply

css.php