Am parcela mea, sunt fermier,
Si mă mândresc cu ea, sunt femier!
Flutură în vant, zălog de legământ,
Întâiul meu cuvânt de fermier…
Sâmbătă ne-am adunat câţiva bloggeri în satul Cernat, judeţul Covasna (the land of potatoes), pentru a vedea cum se plantează cartofii la una din fermele partenere companiei PepsiCo. Se pare că actorul principal al unui chips este cartoful de calitate. 🙂
Odată ajunşi la ferma M&P Agro, fermierul şef ne-a povestit cum a ajuns dânsul să cultive aceşti cartofi care ulterior sunt transformaţi în chipsurile Lay’s. Domnul Peter şi soţia sa Emilia au pornit la drum cu un teren de 4 hectare, când livrau 40 de tone de cartofi, iar astăzi, 11 ani mai târziu, au ajuns la performanţa de a livra peste 3000 de tone de cartofi. Avem exemplul perfect de afacere de familie de succes: soţia se ocupă de contabilitate, băiatul este mâna dreaptă în teren, iar fiica îi completează pe toţi ceilalţi cu secretariatul, partea administrativă, aprovizionarea, legătura cu furnizorii, fiind în acelaşi timp şi şefa laboratorului de cartofi. (Şi mai e şi tânără. Şi frumoasă. Şi necăsătorită! 🙂 ) În 1995 erau patru persoane, acum au 19 angajaţi permanenţi şi între 40-100 de zilieri, în funcţie de sezon.
Aşa arată un birou de fermier modern:
Ni s-a spus cu zâmbetul pe buze că nu orice cartof primeşte autograful Lay’s, că totul depinde de forma lui şi de ochii pe care îi are. (găurile acelea din cartofi poartă denumirea de „ochi”). De asemenea, foarte importante pentru cultivarea cartofilor sunt alegerea terenului, selectarea soiului, alegerea seminţei, fertilizarea, pregătirea patului germinativ, plantatul optim, îngrijirea culturii, recoltarea şi depozitarea. Pentru un singur kilogram de chipsuri sunt folosite 3-4 kilograme de cartofi!
Am fost şi pe câmp, unde am asistat la plantarea efectivă a cartofilor. Ni s-a explicat întregul proces, iau unii mai curajosi au plecat la muncă de teren. 🙂 Am observat şi cum se face rebilonarea: realizarea unui bilon/muşuroi de pământ cât mai mare pentru a asigura plantei condiţiile prielnice dezvoltarii ,,cuibului” cu tuberculii de cartof.
Cel mai mult patriotului din mine i-a plăcut să afle că 80% din necesarul de cartofi pentru chipsurile Lay’s (care se consumă în România) provine din cartofi româneşti. (Deşi au pornit la drum cu aproximativ 49 de ferme, în 2012 Lay’s colaborează permanent cu 14 ferme modernizate; obiectivul lor e ca pe termen scurt să cumpere numai cartofi româneşti, să nu mai importe deloc)
Ne-am cam distrat la fermă, şi fiindcă ne-a plăcut vom merge iar în luna august, ca să recoltăm cartofii de pe terenul nostru. Parcela mea are 5 rânduri lungi şi se află în stânga Andressei şi în dreapta formaţiei Lala Band. Iar recolta mea se va transforma într-o ediţie limitată de chipsuri Lay’s! Peste câteva luni o să vă întreb ce aromă vreţi. Eu mă gândesc c-ar trebui să fie Lay’s Crocant cu sare, fiindcă mie astea-mi plac cel mai mult.
Din poze arată bine,acum să vedem recolta 😀
Deci mi se pare f tare ideea! Bravo Lay’s! Si in august culegeti recolta si faceti voi chipsuri sau cum?
Da, in august, cand vor fi gata cartofii mergem iar pe parcela noastra sa ajutam la cules (:D) si apoi mergem in fabrica sa ne facem chipsurile noastre, in editie limitata, fiecare cu ce aroma doreste. Abia astept! Intre timp o sa fiu informata constant cum sunt cartofii mei, daca trebuie sa fac dansul ploii pt ei etc.
… pana azi nu a fost nevoie de dansul ploii pe plantatia de cartofi, (a plouat destul)… deocamdata! Arata bine cultura, ar trebui sa infloreasca peste cateva saptamani!