Grădina zoologică din Berlin e faimoasă, mereu apar la televizor documentare filmate acolo (remember Knut polar bear?), dar eu nu ştiam că de fapt în Berlin sunt 2 grădini zoologice.

Prima şi cea mai veche e Zoologischer Garten Berlin, înfiinţată în 1844. Ei zic c-ar fi cea mai vizitată gradină zoo din Europa (cca. 3 milioane de vizitatori anual) si detine aproximativ 17.500 exemplare, din vreo 1500 de specii. Preţul biletului de intrare e 13 euro pentru adulţi, 10 euro pentru studenţi şi 6,50 euro pentru copii între 5-15 ani, dar merită din toate punctele de vedere. De fapt, merită să cumpăraţi un combi-ticket pentru Zoo & Aquarium, fiindcă veţi plăti doar 20 de euro pentru adulţi, 15 euro pentru studenţi sau 10 euro pentru copii între 5-15 ani.

Patru ore nu ne-au fost de-ajuns să vizităm ca lumea grădina aceasta zoologică. Efectiv am fugit de colo-colo ca să apucăm să vedem cea mai mare parte dintre animăluţe, fără să petrecem o zi întreagă în acelaşi loc. Dar chiar dacă sunteţi într-un city break la Berlin (cum am fost eu) şi n-aveţi la dispoziţie foarte mult timp pentru vizitarea oraşului, vă recomand să vă dedicaţi 4 ore pentru zoo. E de-a dreptul fascinant şi sunt sigură că o să vă placă mult, indiferent de vârstă.

Partea interesantă e că Zoologischer Garten Berlin ocupă numai partea de sud-vest a parcului Tiergarten, acea “pată imensă de culoare verde” din centrul oraşului Berlin. Însă Tierpark Berlin, gradina zoologica „nouă” (având, totuşi, si ea vreo 50 ani vechime) e mai spaţioasă decât Zoo Berlin (de fapt, ca suprafaţă e cea mai mare din Europa – 160 ha) şi are peste 7000 de animale, din 950 specii.

Revenind la Zoologischer Garten Berlin, singurul lucru pe care îl am de reproşat e limba germană.E păcat ca într-o zonă plină de turişti toate panourile cu informaţii să fie doar în germană. (dar se pare că există un ghid de 130 de pagini în limba engleză, care poate fi cumpărat cu 5 euro) În rest, mi-a plăcut foarte mult amenajarea spaţiilor, lipsa gardurilor în majoritatea cazurilor îţi dădea impresia că eşti chiar în mijlocului naturii, în mediul lor. Nu vă închipuiţi că animalele erau libere, pur şi simplu s- au găsit alte metode de a le reţine în spaţiul dedicat lor. De exemplu, rinocerii aveau un canal peste care nu puteau trece. Mi-au plăcut tonomatele care, pentru 10/20 cenţi, îţi dădeau mâncare cu care puteai hrăni puii de animale. Simpatică experienţa, mai ales pentru copii, dar şi pentru părinţii crescuţi pe asfalt. Am apreciat vagoanele pentru copii, care pot fi închiriate cu 4 euro de la intrarea în parc. Şi foarte mult mi-a plăcut faptul că poţi vedea cum sunt hrănite animalele. Noi am prins absolut întâmplător hrănirea leilor de mare, pe care am filmat-o în clipul de mai jos, dar să ştiţi că există un program destul de fix:

Vă invit să priviţi în primă fază fotografiile, iar dacă aveţi drum prin Berlin, vă recomand din suflet să vizitaţi gradina zoologică. Eu weekendul trecut am văzut-o doar pe prima, pe cea veche, dar presupun că şi cea nou-construită e faină.

Trăiască Paravion că m-a dus şi m-a adus de la Berlin, cu Lufthansa. (au avut o promoţie, cu 99 euro biletul Bucureşti-Berlin) Am scris deja vreo 3 articole despre Berlin, dar tot mai am de povestit: