Cum a fost pentru mine săptămâna de schi

Cele mai recente şase zile le-am petrecut pe schiuri.

Încă de la primul curs, mi-am luat rolul de cursant sârguincios în serios. Am conştientizat că pe pârtie suntem sportivi şi trebuie să ne comportăm ca atare. Aşa că am încercat în fiecare zi să respect ceea ce-am învăţat în prima oră: cum să-mi car schiurile cu vârfurile în faţă, cum să stau aplecată spre faţă, cu beţele pe lângă corp, cum să prind panglicile pe băţ, între degetul mare şi arătător, sau cum să stau comod în teleschi. În plus, am încercat să evoluez, să deprind în fiecare zi ceva nou.

Mi-am dorit să învăţ repede (şi bine), aşa că n-am pierdut timpul. De fiecare dată când aveam ocazia, eu eram pe pârtie. Nu conta că era 10 am, 3 pm sau 21.58 şi mă grăbeam să prind ultima tură cu teleschiul. (Doar ca să mai cobor o dată în viraje pe pârtia A, preferata mea.)

Adi zicea că îi e frică să cadă. “Nu din cauza contactului cu zăpada (care uneori poate fi dureros), ci pentru că îmi asum căderea ca o vulnerabilitate care îmi strică din bruma de încredere în sine construită anterior. A trebuit să lucrez pentru a mă împăca cu acest “eșec”.” It happened to me, too.

Pănă la urmă am căzut uşor de vreo 2-3 ori, dar n-a fost panică, lumea nu s-a oprit în loc. M-am ridicat şi am continuat.

Şi la final pot să vă spun că nu văd de ce nu v-aţi lua un instructor de schi, dacă aţi vrea să învăţaţi. Puteţi învăţa şi singuri, the hard way, dar e atât de simplu când vă explică cineva care se pricepe. Şi e important să căpătaţi încredere încă de la început, să vă simţiţi în control.

Ştiu, pe mine m-a prins rău de tot, visez noaptea şi ziua (cu ochii deschişi) că #schiez. Vreau înapoi.

#schiem a fost prima tabară de schi pentru bloggeri organizată de Arena Platos (despre care am povestit cu lux de amănunte aici) cu susținerea SonyVodafoneMichelinStaropramenFordPerla Paltinisului şi Buonavista. Îi mulţumesc lui Zdeto pentru fotografiile de mai sus.6 Responses to “Cum a fost pentru mine săptămâna de schi”

 1. sorin says:

  Deci trebuie sa ma apuc si sa invat sa schiez. Felicitari! De ce am impresia ca ai mai schiat?:D

  • Ultima intrebare s-a vrut a fi un compliment? 😛
   Cand am fost prima oara la schi, cu ai mei, pe la 12-13 ani, am invatat sa fac plugul, pe pârtia Bradul, în Poiana Braşov. (am avut si atunci un instructor, dar nu-mi aduc aminte sa fi avut mai mult de o lectie cu el.) Si tin minte cum am cazut din teleschi. 😀
   Intre timp, insa, am mai fost pe partii, dar coboram prin tehnici numai de mine stiute. 😀
   E cu totul altceva cand iti explica cineva cum si DE CE e asa si nu altfel.

   Iar daca stau acum bine si ma gandesc, sa mergi la schi cu prieteni care stiu sa schieze e o idee chiar rea. Fiindca in cel mai bun caz, ei stiu pentru ei sa schieze. Dar nu vor sti sa-ti explice tie.

 2. frmshk says:

  Elena, tu ești o deschizătoare de drumuri. Și te mai dovedești și curajoasă pe deasupra. Felicitări.
  Tu m-ai pornit în tot ceea ce înseamnă SkirtBike și uite, acum mersul pe bicicletă și multe altele ce-s legate de bicicletă sunt o parte importantă a vieții mele. Acum, îmi faci așa o poftă de a mă urca pe schiuri… ahh, îmi doresc de ceva vreme dar… poate n-a venit încă timpul lor. Bine, anul ăsta scuza e situația financiară care nu-mi permite nici echipamentul, nici instructorul… cu atât mai mult cu cât Puștiul e prioritar, oricum… dar, clar, e un must și știu că o să vină vremea…

  Felicitări, am urmărit ce ați făcut voi acolo și tu chiar te-ai dovedit tare determinată. Frumos.

 3. Tibi Neagu says:

  Să înveți să schiezi singur este o idee proastă nu numai pentru că e mai greu, dar și pentru că nu vei învăța tehnica corectă. Mai repede sau mai lent până la urmă înveți să te ții pe picioare și chiar să cobori binicel, însă dacă te vei ține de schi și vei vrea să progresezi (să cobori mai repede, pante mai abrupte, în diverse tipuri de zăpadă) te vei găsi blocat în niște reflexe de care este mult mai greu să te dezveți decât dacă ai fi învățat de la început tehnica corectă. Proprie experiență 😀

  Un instructor bun merită fiecare bănuț 🙂

 4. […] #Schiem a luat locul III la Bloggers […]

 5. Calin says:

  Ufff. Azi citesc si eu articolul asta. Cand au iesit ghioceii, desi daca-l gaseam la timp m-as fi inscris. Data viitoare.

Leave a Reply

css.php