Domestic” este o comedie românească despre „oameni care mănâncă animalele pe care le iubesc şi animalele care iubesc oamenii necondiţionat”. Protagoniști sunt câțiva vecini de bloc și câțiva simpatici locatari necuvântători: un iepure, o găină, o pisică, un câine, un curcan şi un porumbel. Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre personaje, iată-le, sunt faimoase pe Youtube 😛

De altfel, pentru promovarea acestui film foarte multe vedete au povestit în faţa camerei de filmat întâmplări „domestice” amuzante sau inedite:

Ioana Blaj a avut un singur „animal” de casă, unul nu prea obișnuit: un pui drăguț care nici măcar nu era al ei, ci al surorii sale. Puiul a dormit  și a mâncat cu toți ai casei la masă până n-a mai fost pui, ci o pasăre în toată regula. Cum s-a sfârșit povestea lui, aflați aici.

„Eu, când eram mică, strângeam toate, toate, toate animalele pe care le găseam pe stradă și le duceam acasă și îi înnebuneam pe ai mei” – Victoria Răileanu, din serialul „Daria, iubirea mea”. Într-o bună zi, l-a găsit sub un pod pe cel care avea să poarte numele Disperatu’. Despre ce animal este vorba, puteți afla de aici.

„Îmi amintesc o fază cu bunica mea, pe care o iubeam foarte mult, ea m-a crescut, dar care a îndrăznit într-o zi să dea în porcul Ghiță. Nu știu ce făcuse Ghiță, dar i-a dat, așa, una la fund” – Cristina Țopescu, aici.

Irina Păcurariu povestește despre Kikirikimiki, „un canar și nu trei”, pe care unul dintre copiii ei era să calce într-o zi, din greșeală. Din fericire, soarta l-a protejat pe micul canar, care are acum o colivie, o bucătărie a lui și niște stăpâni fericiți. Povestea, aici.

Marţi seara am privit şi eu filmul (împreună cu Rose), în cadrul unei proiecţii speciale, urmată de o întâlnire/dezbatere cu regizorul Adrian Sitaru, producătoarea Monica Lăzurean-Gorgan și actorii Adrian Titieni, Ariadna Titieni, Ioana Flora și Dan Hurduc (9 ani), cel mai mic membru al echipei.

Cu ocazia asta am aflat, de exemplu, că înainte de filmări Ariadna Titieni (Mara în film) avea doar un iepure, dar după filmări are şi o pisică acasă, fiindcă i-a plăcut foarte mult de Ţiţi. 🙂 Sau că au avut castinguri şi pentru animale. Şi că Adrian Sitaru nu era mulţumit de iepuri, cu doar două zile înainte de filmări.

Cel mai mult, însă, m-a impresionat scena cu pisica, de la doamna Lazăr de acasă. E o scenă cu dialog între doi soţi, filmaseră deja vreo 30 de duble, regizorul era mulţumit, dar actorul Adrian Titieni (domnul Lazăr în film) a cerut să filmeze încă o dată scena respectivă. Şi ideea e că în momentul ăla pisica a jucat mai bine decât speraseră vreodată cineva. O să-nţelegeţi ce zic aici abia în momentul în care o să priviţi filmul. (da, au folosit ultima dublă trasă, „implicarea” necondiţionată a pisicii face toţi banii)

Aşadar, „Domestic”se lansează în cinematografe vineri, pe 22 martie. În prima săptămână, filmul va fi proiectat la București, Cluj, Oradea, Arad, Timișoara, Deva, Ploiești, Craiova, Sibiu, Târgu-Mureș, Târgu-Jiu, Călărași, Mioveni. Nu cred că e un film care să placă tuturor, am auzit deja păreri pro şi contra, dar e amuzant şi dramatic în acelaşi timp, cu focus mare pe personaje şi pe situaţiile în care sunt puse acestea; mi se pare că merită să-l vedeţi. Pe scurt: câteva poveşti emoţionante, spuse cu umor. Din punctul meu de vedere nu la fel de emoţionante ca povestea câinelui Hachiko, dar suficient de emoţionante încât să mă facă să-mi amintesc de hamsterul meu pe nume Pipo sau de papagalul găsit într-o zi de către  unchiul meu, sau de câinele verişoarei mele, cel care a făcut infarct fiindcă s-a speriat de pocnitorile din seara de Revelion…

domestic_film_2013