De când am plecat în Brazilia și până ieri, inclusiv, am primit multe întrebări despre programul de voluntariat, despre cum am făcut ca să plec acolo, cât m-a costat etc. Și am tot promis că scriu acest articol. Dar am așteptat momentul cel mai potrivit, care e acum: tocmai a început perioada de recrutare!

Anul trecut, pe 4 octombrie, le-am trimis un email celor din AIESEC întrebându-i dacă mai pot aplica pentru programul Global Education. Deadline-ul expirase pe 18 septembrie. Mi s-a răspuns cu un „Application Form„, zicându-mi-se că voi fi ulterior contactată pentru un interviu. N-am fost contactată, așa că pe 11 noiembrie le-am scris din nou. Era o perioadă mai puțin favorabilă pentru internshipurile internaționale, iar primele interviuri aveau să aibă loc în perioada 3-4 decembrie. Într-adevăr, am fost sunată pe 1 decembrie, când eram în Istanbul, și am stabilit primul interviu, de grup, pe 4 decembrie. Am trecut de interviul de grup, am trecut apoi și de interviul individual, și am intrat în perioada de training-uri, împreună cu alți aproximativ 15-20 de tineri, până în 30 de ani. (cred că aplicaseră mai mult de 100 de oameni) De pe 13 decembrie și până spre Crăciun am avut aproape zilnic, după 18.00 + weekend-uri, activități AIESEC. 

Anul 2013 a început cu încă un interviu, INTERVIUL FINAL (susținut pe 13 ianuarie), și apoi cu vestea că am fost acceptată!

AIESEC-ul are 2 tipuri de programe:

  • GCDP – The Global Community Development Program – voluntariat, pentru care se plătește o taxă de 100 euro (doar dacă ești acceptat)
  • GIP – Global Internship Program – stagiu plătit, pentru care taxa e 250 euro (doar dacă ești acceptat)

Eu aplicasem pentru GCDP, am plătit prima rata (50 euro) și am primit acces pe platforma de oportunități, un site cam vechi și mai puțin user-friendly, dar care avea în spate o bază de date imensă, cu oferte din TOATĂ LUMEA. Mi-a fost alocat și un membru AIESEC (Buddy) care să mă ajute să-mi găsesc pe platformă stagiul dorit. Între timp, trebuie să știi că au schimbat site-ul, care acum arată muuult mai bine și pare chiar simplu de folosit: opportunities.aiesec.org. Se pare că în acest moment sunt 73,233 de oferte de stagii de voluntariat/plătite, din 118 țări.

Dacă ajungi în pasul acesta, îți vei completa un fel de CV (foarte detaliat) pe platformă, și vei începe căutarea activă. (sau te vor găsi angajatorii pe tine, dacă ai noroc) Vei putea alege țara (eu am știut încă de la început că vreau Brazilia), perioada și domeniul de voluntariat: mediu, sănătate, drepturile omului, educație culturală și management. (eu am ales educație culturală), iar apoi trebuie efectiv să încerci. Să aplici ca la orice alt job și să te faci remarcat/ă, printre miile de candidați, din toată lumea. Nu concurezi doar cu români. Și evident, tot procesul se întâmplă în limba engleză. Vei trimite mail-uri, scrisori de intenție, și vei avea interviuri pe Skype, cu membrii AIESEC din comunitatea în care vrei să ajungi, și eventual și cu angajatorul final.

coperta

Îți vei dori din ce în ce mai mult să pleci! Mai ales dacă vei fi la birou în momentul în care vei începe să primești emailuri cu invitații care sună cam așa:

  • Live a thousand lives in a diverse way, do indigenous people with AIESEC Baroda, India
  • Welcome to Green Power Now in Zhuhai, China
  • I would like to offer you opportunity to come to TURKEY for our project!
  • My name is Nícolas, and I am part of the GCDP Match of Project GC Universitary of Porto Alegre, a city in the South of Brazil. I think your profile, education and previous experiences are very suitable to this project, and would be an amazing opportunity to have someone with your qualifications engaged and making social impact here in Porto Alegre.
  • Experience: CROATIA Where? Croatia, Varaždin When and how long? Starting date: 25nd of March
  • Here is „Mostafa Ayman” from Triple effect Project team, kindly I’m proud to invite you to participate in one of the biggest projects in Egypt so …

Așadar, dacă vrei o experiență mișto, ai timp & ceva bani puși deoparte, fă-ți o strategie și aplică aici! Dacă ai întrebări, lăsă-le în comentarii, voi încerca să răspund rapid, și dacă nu știu eu răspunsul, promit că-l trimit mai departe. 

Acestea fiind zise, îți doresc SUCCES! Și îți recomand să citești și 10 FAQ despre GCDP/GIP.