Las Uvas de La Suerte

Dacă tot m-am bucurat zilele trecute din plin de primăvara din Barcelona, am făcut ochii mari şi-am deschis urechile în patru ca să aflu şi eu cum sărbătoresc spaniolii Crăciunul şi Revelionul.

Catalanii au un obicei foarte straniu de Crăciun: cea mai reprezentativă figură a lor cu ocazia Naşterii este “el caganer”, un cioban care face caca lângă un copac. Această figurină adoptă în fiecare an diverse feţe, de la politicieni la artişti sau celebrităţi, care sunt de obicei transformaţi în ”caganers” şi vânduţi apoi în târguri și piețe de Crăciun. Cei care le cumpără le pun sub brad!

 

Întâmplarea a făcut ca revelionul să-l petrec alături de români, danezi, italieni, cubanezi, uruguayéni şi desigur, spanioli. Aşa că dintr-un foc am aflat de o serie mai mare de obiceiuri:

De exemplu, danezii pregătesc kransekager (cele pe care le-am gustat noi erau cu marzipan şi migdale), după-amiaza ascultă discursul reginei, pe la 23.40 privesc filmul “Dinner for one, iar aproape de ora 23.59 se aşează pe scaune, pentru ca la miezul nopţii să sară propriu-zis în anul nou.

  

Despre Capondanno (La Festa di San Silvestro) nu  ştiu decât că e sărbătorit cu spumante sau prosecco. 🙂

Cubanezii au obiceiul de a arunca apă pe fereastră, ca să alunge spiritele rele, sau ceva de genul.

 

Iar urugayenii obişnuiesc şi ei să arunce apa, dar în timpul zilei de 31 decembrie, ca să se răcorască! (e cam vară, aşa) De asemenea, înainte de miezul nopţii ies în stradă ca să se întâlnească cu prietenii, să bea cidru şi să asculte candombe-le. La 12.00 se bucură de artificii, şi ei.

Tradiţia spaniolilor, însă, mi-a plăcut cel mai mult. Fix la 12 noaptea ei mănâncă 12 boabe de struguri (“Las Uvas de La Suerte”), reprezentând dorinţele pe care şi le pun, câte una la fiecare bătaie a ceasului. Fiecare boabă de strugure mâncată  echivalează cu o lună plină de noroc în anul următor. Numărătoarea este transmisă live, la televizor, direct de la Puerta del Sol, una din cele mai cunoscute pieţe din Madrid. E destul de greu să mănânci atât de repede 12 boabe de struguri, dar am reuşit. Însă dorinţe mi-am pus doar două. (dar ce dorinţe!!)

Despre români le-am zis că obişnuim să aprindem multe, multe artificii şi că suntem superstiţioşi zicând că e bine să avem monede în buzunar la miezul nopţii, ca să avem bani în anul ce vine. Şi tot pentru prosperitatea financiară trebuie să intrăm în noul an fără datorii. 🙂 Şi eventual purtând ceva nou pe noi. Le-am zis şi de plăcinta cu brânză şi răvaşe de Sf. Vasile, împrumutată de la greci. Mai trebuia să le zic ceva?

 14 Responses to “Las Uvas de La Suerte”

 1. Dan Pandrea says:

  De chiloti rosii nu le-ai fi zis…

  • Dan, asta chiar se intampla? Poarta cineva chiloti rosii la noi, in noaptea de Revelion?
   Intreb fiindca se zice si despre spanioli ca au traditia asta, dar i-am intrebat si cam toti mi-au zis ca nu tin cont de asta…dar prinde bine la turisti. 🙂

   • addicted says:

    Nu chiar asta e ideea. 🙂 S-au indobitocit in timp oamenii si fac cozi la tarabele cu chiloti pe 31…

    Ideea este sa porti ceva rosu fie si o fundita, papion, orice. Se spune ca si aceasta culoare aduce noroc! Multi dintre noi se lipsesc de aceasta superstitie deci nu merita mentionata. 🙂

    Inca una ar fi fost ca in prima zi sa te asiguri ca faci ceva ce are legatura cu serviciul. In felul acesta se spune ca vei avea spor la munca si succese tot anul.
    Trecand peste iti doresc sa ai un an plin de realizari!

 2. doru says:

  nu poti pune o blonda aratoasa ca ea, sa prezinte niste prajituri ? De ce ? Le va face invizibile :))

 3. doru says:

  sometimes “?” equels “!” :))

 4. Alina says:

  Stii ce mai fac danezii de revelion? Canta imnul oficial danez (unii chiar si pe cel regal) in primele minute din noul an. Cat despre artificii, cred ca ei le iubesc si mai mult decat noi. Anul acesta au fost artificii pe cer timp de vreo ora jumatate incontinuu! 🙂

  Cat despre traditiile romanesti de revelion, le mai puteai spune de Sorcova si Plugusorul.

 5. Banuiesc ca a fost foarte frumos!

 6. zvera says:

  Frumos revelion cosmopolit!

  Intamplator, noi am purtat toti rosu (de desuuri, asta nu mai stiu dar a intrebat cineva, strategic, de vasc la un moment dat) iar eu am muncit si inainte de Rev si dupa, dintr-un imbold necunoscut, deci sper sa mearga bine in 2013!

  Poate ne povestesti intr-un post, cand ai timp, si ce-i de facut/vazut in Barcelona la a 2-a, 3-a vizita si nu doar pt turisti de profesie ci pt genul pierde-vara cu chef de duca si vreme frumoasa si fara bagaj de cala. Merci!!!

 7. […] aflat câteva obiceiuri noi prin care danezii, italienii, cubanezii, uruguayénii şi spaniolii sărbătoresc Anul Nou. Iar despre iarna în Barcelona am scris […]

 8. […] Acum 2 ani ne plimbam pe plaja din Barceloneta și ne bucuram de soare. Noaptea am sărbătorit alături de români, danezi, italieni, cubanezi, uruguayéni şi desigur, spanioli. […]

Leave a Reply

css.php