[textul de mai jos este scris de Adelina Badea, căreia îi mulţumesc; ideea articolului provine din discursul său de la şedinţa bobocilor ASERişti]

Sa pornesti de la voluntariat ca sa faci o cariera nu stiu daca este o idee buna. Nici prea rea nu imi dau seama daca este.

Insa sa fii voluntar este cu siguranta o experienta pe care o porti cu tine toata viata, care va pune acea temelie profesionala curata si solida, care sa iti permita sa construiesti nu o cariera, ci aventura vietii tale.

Cati dintre noi am stiut / stim pana la 20, 30+ de ani ce vrem, ce putem? Cati cautam sa ne cunoastem mai inainte de a ne face planuri de cariera? Nu spun ca nu e bine sa iti propui diferite lucruri insa cred ca aceeasi importanta ar fi bine sa o dai si asupra propriei persoane. Cunoaste-te pe tine insuti inainte de a-ti impune limite. 

Pentru ca noi de cele mai multe ori asta facem. Vrem sa fim contabili cand de fapt am putea sa conducem un business fiscal sau fim experti fiscali… Viceversa e frecventa: cati dintre noi ne pozitionam ca “specialisti” cu doar 2 ani sau luni de experienta in spate?

Ce spun este ca experienta de voluntar student in primul rand te ajuta sa te cunosti profesional, social, personal. Fa un prim obiectiv din asta. Si nu te grabeste nimic pentru ca toata viata vei lucra la cariera ta pentru ca vei lucra la tine.

Ce ar fi ca in loc de sa am o cariera stralucita ti-ai propune sa fii cu adevarat foarte bun in ceva sau cateva lucruri pentru care ai pasiune, talent?

photo (3)

Voluntariatul si cariera au in comun in primul rand propria ta persoana, pentru ca asa cum “te vei invata” sa actionezi ca voluntar, asa te vei exprima si pe drumul tau profesional. Ce le deosebeste pe cele doua este motivatia pentru care o faci! O sa cauti oricum peste cativa ani, ai sa vezi, uneori chiar cu disperare, sa iti aduci aminte ce anume te motiva atunci cand nu erai motivat de bani si dedicai o gramada de lucruri si timp doar ca sa duci la cap proiecte de voluntariat. 

Ce ar fi daca ai stii ca doar cunoscandu-te pe tine insuti si descoperind lucruri despre tine, provocandu-te permanent, vei ajunge sa spui ca viata este o cariera in care ai ales sa excelezi, sa fii cea mai buna varianta a ta, sa inspiri, sa contribui?

Oricand te simti blocat in drumul tau profesional raspunde-ti pe o foaie la aceste simple intrebari:

  • de ce fac ceea ce fac in acest moment?
  • am rezultate in ceea ce fac?  imi place ceea ce fac?
  • ce vreau de la cariera/ viata mea: sa fac ceea ce imi place sau sa imi placa ce fac?
  • pentru ce imi multumesc oamenii in mod repetat? (s-ar putea sa descoperi noi lucruri legate de aptitudinile tale)
  • ce vreau si cum vreau sa arate viata mea peste 5 ani? (lasa reactia de “cliseu”  si chiar raspunde-ti asa cum stii tu la aceasta intrebare – mai bine mai devreme decat mai tarziu)
  • sunt fericit(a)? ceea ce fac are vreun impact pozitiv asupra mea si a celor din viata, societatea, familia mea?