Diferențe între România și Brazilia (IV)

Nu mai țin minte cui îi povesteam zilele trecute despre Brazilia, dar mi-am amintit de câteva lucruri simple care mi-au plăcut acolo, și care la noi nu se întâmplă, încă.

În primul rând, foarte mulți oameni folosesc cardurile bancare, indiferent de vârstă sau statut. Asta presupune și că poți plăti oriunde cu cardul, inclusiv la aprozarul de la colț. În plus, cardul de credit e mai des folosit ca la noi; la supermarket, când plătești cu cardul eşti întrebat „Débito ou Crédito?” (Card de debit sau de credit?) În funcție de răspuns, se apasă un buton al POS-ului sau altul.

În paralel, România are cel mai scăzut nivel de penetrare a cardurilor din Europa (7% din totalul cheltuielilor de consum ale populației, față de media europeana de 30%. (sursa VISA Europe)

Apoi, la benzinărie, când faci plinul, dacă nu vrei să cobori din mașină, te duci doar la pompă, îi zici băiatului/domnului de cât vrei să-ți pună, și când termină vine la tine cu POS-ul, îî dai cardul pe geam, plătești, și aia e. Sau, mai sunt unele benzinării cu sistem de plată la gheretă, ca la poduri. (la ieșire)

În al treilea, dar nu cel din urmă rând, în cluburi, cofetării și chiar și în unele restaurante (à quilo) se plătește la ieșire, la casa de marcat. De exemplu, intri în cofetărie, primești o hârtiuță de genul ăsta

20130429_162438te așezi la masă, comanzi ce vrei, îți aduce, îți bifează pe hârtiuță ce-ai cerut, iar la plecare treci vrei-nu-vrei pe lângă casa de marcat și achiți ce-ai consumat, totalul. Cel mai fain mi s-a părut în cluburi, pentru că la intrare primești un card (pe baza actului de identitate), bei toată seara ce vrei și ți se adaugă pe card “în cont”, iar la ieșire sunt mai multe case de marcat, achiți repede tot ce-ai consumat în seara respectivă (plătind cu cardul de credit/debit) și pleci fericit acasă. Astfel, durează mai puțin să comanzi o bere la bar, de exemplu. Totodată, scade și numărul minorilor care merg în cluburi. (trebuie să-și falsifice actul de identitate ca să poată intra)

Un lucru aș vrea să precizez: Brazilia e mare. Nu garantez că lucrurile astea se întâmplă și-n Pernambuco sau Mato Grosso. Eu m-am plimbat doar prin statele Minas Gerais, Rio de Janeiro, Sao Paulo și Districtul Federal.

Mai puteţi citi şi: 

Diferenţe între România şi Brazilia (I)

Diferenţe şi asemănări între România şi Brazilia (II)

Diferenţe şi asemănări între România şi Brazilia (III)5 Responses to “Diferențe între România și Brazilia (IV)”

 1. Vecinica says:

  Nouă ne povesteai, în pauza de prânz!

 2. @Vecinica :)) Mersi pentru completare. 🙂

 3. Mihaela says:

  asta cu benzina, cred ca e valabil in tarile latine. imi amintesc ca in Italia la fel era in anumite statii de benzina. in Uk nu am intalnit asa ceva.

 4. jonesie says:

  Foarte faina treaba cu cluburile, chiar utile din mai multe perspective, inclusiv ca nu mai poti sa faci scandal ca n-ai baut atat si nici ei sa-ti puna in plus pe nota.

  De altfel, eu nu sunt utilizatoare a cardului, dar de curand m-am intors dintr-o calatorie, iar in prima zi inapoi, singura mea intrebare era: se poate plati cu cardul? Nu???

  :))

 5. Mikajulia says:

  La noi, la benzinarii , risti sa platesti ce nu ai primit (benzina/ motorina).
  Vorbesc in cunostinta de cauza.
  Dar aici sunt multe lucruri diferite …
  Te felicit si invidiez , totodata pentru bucuria de a vedea si trai , chiar si doar pentru un timp scurt doar, in frumoasa Brazilie!

Leave a Reply

css.php