Turcia care mi-a fost prezentată la #GalaPrestige

Weekendul acesta, Prestige Tours (agenţie tour – operatoare, cu o reţea naţională de 521 agenţii revânzătoare în 150 de oraşe din România, parte din grupul Happy Tour) a organizat #GalaPrestige – un eveniment dedicat partenerilor. Și pentru că s-au decis să invite și câțiva bloggeri, am fost și eu prezentă.

galapestige

În cadrul conferinței, partenerii lor din Turcia (reprezentanți ai hotelurilor de 4 și 5 stele, în mare parte) ne-au prezentat facilitățile hotelurilor de-acolo. Experiențe meditaraneene complete, restaurante decorate ca în poveștile orientale, camere cu atenție maximă pentru detalii, sau împodobite în stilul palatului Dolmabahce, restaurante diverse, bucătari internaționali, platouri imense cu sushi, vinuri din diferite regiuni ale lumii, grădini, parcuri cu animale multe, zone extinse pentru copii, SPA, terapii, tratamente pentru relaxare, piscine peste piscine și altele asemenea, gasiți cam la orice hotel din lista asta ați alege:

Personal, dacă aș putea pleca mâine, către Mardan Palace Antalya m-aș îndrepta! Însă, ceea ce simt acum e cam ca-n melodia care cânta pe fundalul uneia dintre prezentări…

Yesterday you told me ’bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon-tree

Trecând peste asta, m-a impresionat foarte tare prezentarea despre turismul medical din Turcia. Habar n-aveam cât de bine stau turcii la capitolul acesta.

Ceea ce începuse ca un discurs plictisitor al domnului Emin Cakmak, Founding Chairman al GHTC (Global Healthcare Travel Council), mi-a captat în scurt timp atenția, mai ales când a ajuns la partea de cifre & statistici.

Turcii au început în 2002 să investeasca în sistemul de sănătate (THTC  – Turkish Healthcare Travel Council), iar astăzi pacienți din Germania, Olanda, Norvegia și alte 141 de țări se îndreaptă cu încredere către spitalele din Turcia. Costul unui tratament în Turcia nu e la fel de ieftin ca în Thailanda sau India, dar e acceptabil, zic ei. În plus, serviciile sunt integrate. De exemplu, Turkish Airlines oferă o reducere de 15% călătorilor care prezintă o scrisoare medicală/confirmare de la spital + reprogramarea zborului, gratuită, de oricâte ori e nevoie.

Și, încet-încet, oferind servicii bune, au ajuns pe locul 5 în lume ca număr de pacienți sosiți în țara lor pentru turism medical, cu 656 000 de pacienți doar anul trecut. (Alte țări preferate: USA, Germania, Thailanda, India) În total au 62 de spitale certificate internațional (certificări greu de obținut de la Joint Commission International – JCI) și alte câteva sute de spitale și centre medicale.

pacienti Turcia

Câteva puncte cheie: 

 • Poziția Turciei pe glob, aproape de multe țări, inclusiv Rusia (România e prin zonă, si ea 🙂 )
 • Ospitalitatea turcească
 • Branding & Marketing
 • Spitale noi, foarte bine întreținute, dotate cu cele mai noi tehnologii (de exemplu, sistemul TrueBeam system – tehnologie nouă împotriva cancerului, americană, dar făcută în România!)
 • Capacitate suficientă de cazare, care satisface cererea
 • Medici pregătiți
 • Gândire strategică – au înțeles potențialul internațional al turismului medical și acționează în conformitate
 • Infrastructură

Medici buni avem și noi, păcat că se bucură alții de ei.

În loc de concluzie… mi-ar plăcea să scriu peste vreo zece ani un articol favorabil despre turismul  medical din România.2 Responses to “Turcia care mi-a fost prezentată la #GalaPrestige”

 1. M-au intristat cele doua randuri ale melodiei tale…

  Turcia nu inseamna doar all-inclusive. Nu inseamna doar hotelurile de lux prezentate mai sus, hoteluri in cadrul carora devii “sclavul” lor pe perioada sejurului. Ti se da o bratara prin care ti se atesta calitatea de sclav si desi ti-ai dori sa vezi si alceva in afara acestui hotel recum si interioarele luxoase care-ti iau ochii, ei bine, nu poti, trebuie sa respecti programul lor strict de mancare, bautura si entertainment.

  Turcia este o tara fascinanta, o tara uriasa, cu oameni simpli, extraordinari, cu o istorie extraordinara, cu orase antice faimoase in toata lumea (chiar daca au fost grecesti: Troia, Efes, Pergam, Milet, Hierapolis, Aphrodisia etc.etc.etc). Chiar daca primul gand al turcilor este sa faca comert cu tine, chiar daca nu vor castiga nimic de pe urma ta, iti vor deveni foarte usor prieteni si te poti simti in siguranta in preajma lor.

  As putea insira aici pagini intregi laudative, doar pentru a “contracara” tristetea celor doua randuri ale melodiei…

  Sa ai o zi impecabila!
  Florin

 2. Florin, multumesc pentru comentariu. Dar cred ca ai interpretat gresit cele doua versuri. Sau eu le-am interpretat altfel. Oricum, gandul meu a fost ceva de genul: mi-ar placea sa fiu acum acolo sa ma bucur de cerul albastru (si de marea albastra), dar momentan sunt aici “on a rainy Sunday afternoon” (si as putea completa si cu alte atribute care sa descrie contextul nefavorabil pentru mine, dar ma opresc aici)

  Iar all-inclusive-ul nu e neaparat ceva rau. Dar sunt de acord ca Turcia inseamna mult mai mult.

Leave a Reply

css.php