De pe Facebook, din Ziarul #Colectiv:

Silviu Haloiu: „Vreti schimbare, oameni buni? Schimbarea vine de la fiecare cetatean in parte, sarac sau bogat. Cand te gandesti sa iei spaga sau sa dai spaga, te poti abtine? Daca esti asistent medical, poti sa te comporti frumos cu un pacient si sa iti faci datoria, fara sa dai de inteles ca vrei o mica atentie? Daca esti politist la Circulatie, ai putea sa stai la „panda”, nu pentru spaga, ci pentru siguranta celor din trafic? Daca esti preot, esti de acord sa platesti taxe si impozite ca noi toti, sa dai bon fiscal pentru fiecare serviciu religios? Daca esti patron/director, te poti abtine de la a-ti angaja nepotul incompetent la compania/firma/institutia pe care o conduci? Daca esti primar de localitate, poti sa faci ceva pentru comunitate, fara sa-ti iei un „bonus” prin vreo toaleta de restaurant? Daca esti politician, ai putea sa faci politica fara a avea ca prim gand (probabil unicul), umplerea buzunarului propriu, de multe ori, prin metoda spagii? Daca esti functionar public, ai putea sa apari in fata cetateanului, fara o figura acra de om plictisit, ce nu vrea sa isi faca datoria fara pliculet? Daca nu ceri spaga, ba mai mult, o refuzi, atunci vei sti ca Romania este pe calea cea buna. Trebuie sa promovam ABSTINENTA DE LA SPAGA pentru ca, din pacate, nu exista alta metoda contraceptiva pentru asa ceva!” (aici)

 

Teodora Rogobete: „In fata unei tragedii, unii oameni plâng în hohote, cu sughițuri. Altii plang domol si lacrimile li se înnoadă in barbă. Altii nu pot varsa o lacrima, dar sunt sfâșiați pe interior. Unii nu isi mai pot desfășura rutina zilnica, pentru altii, munca si rutina zilnica reprezintă singurul refugiu si singura alinare. Unii se implica pe facebook, status dupa status dupa status, altii tac virtual si se implica in alt fel.

Faptul ca unii posteaza poze cu mancare, din parc cu cei mici, de oriunde, nu cred ca e de condamnat si judecat. Doar pentru ca un om reacționeaza diferit de modul in care reactionam noi sau ne asteptam noi sa reacționeze, nu il face nici rau, nici rece, nici nepasator. Faptul ca încearcă sa treaca peste, nu înseamnă ca a uitat, nici ca nu ii pasa.

Ca un om care a pierdut 2 oameni vitali pentru el – tata si bunicul care a fost ca un tata, pot sa spun ca singurul lucru care m-a ajutat sa nu mor o data cu ei, a fost sa ma concentrez pe viata mea de zi cu zi – sa respir, sa incerc sa nu mai plang, sa merg la scoala. Sa ma bucur de viata asa cum ei si-ar fi dorit sa o fac.

Hai sa nu mai facem judecați de valoare la adresa altora si daca vrem sa facem noi ceva, sa facem fara a ne uita daca x sau y a facut si el. Nu a uitat nimeni ce s-a întâmplat in ‪#‎colectiv‬. Dar „uitarea” si timpul care trece si are o putere de vindecare extraordinara, sunt sigurele noastre „arme” împotriva suferintei imense. Nu putem muri si noi, putem in schimb sa traim mai frumos, sa fim recunoscători pentru viata noastra si poate, sa schimbam niste lucruri in ea, in modul in care o prețuim, in modul in care ne purtam in fiecare zi, in care suntem langa semenii nostri.” (aici)

Cristian Soare: „Daca tratăm cu indiferenta societatea noastra si nu schimbam mentalul ‪#‎Colectiv‬, suntem pierduti” (aici)

Dan Marcu: „Cateva exemple de schimbare:

1. Astazi nu am mers cu autobuzul fara bilet.
2. Astazi nu am mai aruncat chistocul de tigara pe jos, l-am aruncat in cos.
3. Astazi nu am traversat pe culoarea rosie a semaforului.
4. Astazi nu m-am enervat ca nu am gasit loc de parcare si am parcat mai departe intr-un loc permis si apoi am mers putin pe jos.
5. Astazi in loc sa fac credit sa-mi iau un Samsung S6, mi-am luat ceva ce mi-am permis si fara sa-mi fac credit.
6. Astazi am urcat pe scari in loc sa folosesc liftul doua etaje.
7. Astazi am platit toate facturile la zi pentru ca nu mi-am facut credit sa-mi iau telefon nou.
8.Astazi am cerut cei 30 de bani rest.
9. Astazi am reclamat la OPC diferenta de preturi din Mega Image
10. Astazi am spus Buna ziua si Multumesc, chiar daca cei carora le-am adresat vorbele nu mi-au raspuns inapoi sau au ezitat sa o faca.
11. Astazi am inchis televizorul.
12. Astazi am lasat masina acasa si am mers pe jos si cu metroul.
13. Astazi am facut curat in zona unde am fost la picnic, dupa ce am plecat.
14. Astazi i-am zis lui Vlad sa nu mai mearga fara bilet.
15. Astazi am sunat la politie pentru ca cineva parcase o masina in fata iesirii mele din garaj si nu a avut bun simt nici macar sa lase un un nr de telefon in parbriz.
16. Astazi nu am dat bani la cersetori.
17. Astazi am cumparat o carte de dezvoltare personala.
18. Astazi le-am urat la multi ani prietenilor mei.
19. Astazi am donat 10 euro pentru un proiect in care cred.
20. Astazi m-am inscris la un curs de prim ajutor.
21. Astazi am inchis apa in timp ce ma periam pe dinti.
22. Astazi am pus becuri economice in casa.
23. Astazi am inapoiat lucrurile imprumutate de la prietenii mei care deja uitasera de ele.

… Sper ca ati inteles mesajul… orice lucru marunt pe care il schimbam ne aduce mai aproape de ceea ce vrem sa fim…
Nu mai fiti ingnoranti. Fiti exemple pentru cei din jurul vostru. Si atrageti atentia in mod politicos.” (aici)