Motto-ul Uniunii Europene e „Unitate în diversitate”, știți bine. UE are 24 de limbi oficiale, și-am dat peste imaginea de mai jos, utilă, într-o oarecare măsură. Dacă vreți să știți cum sună fiecare limbă, puteți asculta la linkul acesta un șablon de text rostit în ficare dintre cele 24 de limbi oficiale.
Toate limbile sunt considerate la fel de importante. Limba UE cu cel mai mare număr de vorbitori nativi în UE este limba germană. Dar aceasta nu este folosită pe scară largă în afara Germaniei și a Austriei. Limbile UE cu cel mai mare număr de vorbitori nativi în lume sunt limbile engleză și spaniolă — dar majoritatea vorbitorilor nu sunt în Europa. Franceza este limba oficială sau una dintre limbile oficiale în trei state membre (Belgia, Franța și Luxemburg). Este vorbită în multe părți ale lumii și este predată în multe școli din UE — însă este mult mai bine cunoscută în sudul și vestul Europei decât în nordul sau estul continentului. Limba engleză este cea mai bine cunoscută a doua limbă în UE. Cu toate acestea, sondaje recente arată că mai puțin de jumătate din populația UE o cunoaște suficient de bine ca să poată comunica. (sursa)
Si totusi eu sper ca Engleza sa devina limba (ne)oficiala. Nu pentru ca o vorbesc mult mai bine ca Franceza personal, ci pentru ca pare sa devina limba universala peste tot in lume.
Comunicarea este cel mai important lucru. Ea poate dobora bariere culturale si nu numai.
Engleza este printre cele mai usoare limbi insa limbile asiatice vor deveni un avantaj imens pe viitor 🙂
@Sorin, cam ai dreptate. 🙂
Suntem un fel de Babilon la scara continentala. Nu ca ar fi Europa noastra cine stie ce ditamai continentul. Mici, multi si fragmentati.
Cred ca 70% din tari nu le convine ca engleza este limba internationala, este destul de urat cand vizitezi o tara te duci la un magazin ceri ceva in engleze, vanzatorul stie engleza, dar da din umeri ca si cum nar fi inteles nimic