Gala Societății Civile 2016 sau “Cum poți schimba România în bine cu 318 de milioane de Euro?”

Premiile Gala Societăţii Civile, cel mai amplu proiect care promovează şi premiază activitatea sectorului asociativ din România, au fost acordate luni seara, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. În total au fost 203 proiecte si programe participante anul acesta, din care 56 premiate. Și pentru al doilea an consecutiv, secțiunea “Educație, Învățământ, Cercetare” a numărat cele mai multe proiecte participante. Iată deci că educația a fost principala preocupare a sectorului asociativ în anul 2015. Și-ar trebui să rămână și-n 2016, dacă mă întrebați pe mine, căci multe probleme ale societății derivă dintr-o educație precară…

Gala a început cu Mircea Toma (prezentatorul) întrebându-l pe Dacian Cioloș:
– Știți că sunteți primul premier care vorbește la o gală a societății civile?
– Da, și nu știu cum sa interpretez asta.

Apoi Iulian, de la Asociația Free Miorița, ridicând primul premiu al serii (pentru proiectul educațional Lumina pentru ultimele 3 scoli fara electricitate din Romania și programul Lumina pentru Romania), a zis: “Pentru mine personal este un eșec că am ajuns aici, ca societate.”

Mi-a mai plăcut de Cezar Popescu, câștigătorul Premiului I la secțiunea Artă și Cultură, care a urcat super relaxat pe scenă zicând: “Am venit aici pentru a face și mai cunoscut proiectul, așa că vă rog să intrați pe google, să căutați Costică Acsinte și să vă minunați.”

Cel mai emoționant moment al serii a fost după discursul lui Marian de la Asociația Carusel, care ridica premiul I de la sectiunea Apararea drepturilor individuale/ colective, pentru proiectul Dreptate pentru Dinte!
“Bună seara, sunt Marian de la Carusel, aici este de fapt vorba despre un om care a murit, toata mobilizarea asta a fost pentru Dinte.” (Un parcagiu)

La Proiecte și campanii de voluntariat a câștigat Asociația Little People, cu programul Voluntari in slujba copiilor bolnavi de cancer din Romania. Și îmi place mult când văd că ies în față să vorbească beneficiarii proiectelor, mi se pare de impact. Bravo,  Emanuel Schipor, bravo Little People, let’s all FUCK CANCER! 🙂

Pentru proiectul Niciodata Singur, Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei i-a fost acordat Premiul pentru Durabilitate. Și m-a impresionat Anca, președintele asociației, zicând: “Eu ma aflu, ca vârstă, la granița dintre a fi voluntar în acest proiect și a fi beneficiar.” Așa sper să îmbătrânesc și eu.

Gala a durat destul de mult, au fost în total 17 discursuri emoționante. Cel mai brizant a fost al unui fundraiser cu vechime, de la Edulier: “Cresc copii care n-or să voteze niciodată asemenea idioți.” (vizavi de votul din 5 iunie)

Informația care m-a tulburat: 318 milioane de euro ar fi ajuns în 2014 catre sectorul non-profit dacă toate companiile care au înregistrat profit ar fi folosit aceasta facilitate oferita de Legea Sponsorizarii, care spune ca societatile comerciale pot directiona pana la 20% din impozitul pe profit catre ONG-uri, in limita a 0,3% din cifra de afaceri, suma ce se scade din impozitul pe profit de plata. 

Datele de la ANAF arata ca in 2014 doar 21% din companiile care au inregistrat profit au ales sa foloseasca aceasta facilitate fiscala, suma distribuita catre ONG-uri fiind de 126 milioane de euro, doar 39% din potentialul maxim.

Marele Premiu al Galei Societatii Civile 2016 a fost acordat proiectului Legea Fiecare Copil in Gradinita al Asociatiei OvidiuRo. Proiectul este castigatorul Premiului I de la sectiunea Comportament civic si Participare publica si, de asemenea, castigatorul Premiului pentru Impact. Reprezinta un veritabil studiu de caz, fiind printre putinele exemple de initiative civice asumate de institutiile de resort ale statului.

Lista întreagă de câștigători o găsiți aici.

Cam asta a fost. Cu siguranță am plecat acasă mai bogată sufletește și mai pusă pe fapte.

 

gsc 2-01-1

PS: “Atunci când nu știți ce sa faceți, faceți bine.”Leave a Reply

css.php