Weekendul trecut am călătorit prin Ținutul Secuiesc (v-am povestit deja cum am crezut c-am ajuns pe vârful Hăsmașul Mare și de fapt n-ajunsesem) și profit de ocazie ca să vă prezint o pensiune fooooarte faină pe care am descoperit-o în județul Harghita, un mic sat într-un sat: Pensiunea BOROS. 

Povestea ei e cam așa: Familia Szász a achiziţionat un teren la Lunca de Jos – Pârâul Boroş pe care nu era construită decât o căsuţă şi o şură abandonată, lăsate la voia întâmplării. În prezent terenul arată mai degrabă ca un mic sat, fiind construite una lângă alta 13 mici căsuţe ţărăneşti de o frumuseţe extraordinară, vechi de peste 100 de ani. Le-au demolat, le-au transportat şi pe baza fotografiilor şi a numerotării le-au reconstruit, păstrând metoda originală de humuire atât în interior cât şi în exterior şi mobilându-le cu mobilă veche tradiţională. O descriere detaliată a caselor găsiți pe site-ul lor.

Pensiunea BOROS

IMG_20160221_101059

Tabăra poate găzdui 115 persoane și e pentru turiștii dornici de odihnă, care apreciază tradiţiile şi preţuiesc arta populară. În campus există inclusiv un muzeu, iar vizitarea lui e gratuită. Fotografia de mai jos e realizată din muzeu:

IMG_20160221_153124

Sunt foarte organizați și pe partea de agrement, au o saună, o moară cu apă, cuptoare și locuri amenajate pentru grătar, pot organiza evenimente cultural-artistice (folclor local), organizează excursii – vara cu căruța, iarna cu sania, zbor cu parapanta deasupra văii Boroș etc. În plus, cică organizează nunți ca-n povești, 3 zile și 3 nopți (există inclusiv biserică pe deal).

10003646_10154266788124307_1771399971637865665_o

IMG_20160221_152050

IMG_20160221_154127

Singura mea observație e că iarna s-ar putea să fie cam frig (știți că Miercurea Ciuc este considerat unul dintre polii frigului din România). În vila în care am dormit eu (vila Kúria) a fost suuuper cald și bine, însă Denisa care a dormit în Casa BÁLVÁNYOSI s-a plâns că pe timpul nopții s-a oprit căldura și s-a făcut frig. Iar apa caldă a fost călâie.

Dar mâncarea a fost suuuper bună. Sâmbătă seara am mâncat gulaș + gogoși, iar duminică dimineața a fost un bufet suedez cu preparate în casă: vinete, bulete de brânză, unt, gem, cârnați, șuncă, caltaboși. Prețul? 100 lei/noapte + mic-dejun și cină, probabil un pic redus pentru grup, c-am fost 21 de oameni.

Deci vă recomand să vă plănuiți măcar un weekend acolo, n-o să vă plictitiți. Iar dacă vă rămâne timp, la întoarcere puteți face un popas la Castelul Mikó din Miercurea Ciuc și la Cofetăria Novák, din centrul orașului.

IMG_20160221_164412

IMG_20160221_143151

IMG_20160221_141419