Pe 5 iulie începe cea mai dură competiție de aventură din lume. Nu e o surpriză faptul că Toma Coconea și Daniel Pisică vor reprezenta din nou România la RED BULL X-ALPS, dar impresionant mi se pare faptul că anul acesta, pentru prima dată într-un deceniu, vor participa și două femei: Yvonne Dathe (Germania) și Dawn Westrum (SUA). Nebune! 🙂

  1. Cea mai buna metoda de distragere a atentiei – Live Tracking. O cursa atat de dificila si de lunga inseamna competitie cu adevarat stransa si drama. Red Bull MOBILE Live Tracking iti permite sa urmaresti actiunea in timp real, in timp ce sunt furnizate constant imagini, clipuri video si actualizari legate de cursa si de sportivi, de la ora 05:00 pana la 22:30, in fiecare zi. De la rute 3D furnizate de Google Earth, pana la harti topografice.
  2. Prologul. Un element de noutate in 2015 este prologul de o zi, care va avea loc pe 2 iulie, in care sportivii iau parte la o “batalie” de hike & fly prin peisajul spectaculos al muntilor si lacurilor din Fuschl am See, regiunea Salzburg, Austria. Este o sansa unica pentru apropierea de cursa si pentru fani reprezinta un spectacol autentic. Primii trei sportivi primesc un Led Lenser Nightpass in plus si un avantaj de cinci minute la startul cursei principale, pe 5 iulie.
  3. Este atragator datorita simplitatii sale. Fiecare kilometru trebuie acoperit prin forta umana, fie ca este vorba de alergare sau zbor cu parapanta. “Creierul” cursei, Hannes Arch, spune: “Incepe in Salzburg si oricine ajunge in Monaco primul, castiga. Atat. Este despre trup si suflet, nu sute de reguli si reglementari.”
  4. Performantele sportive devin sursa de inspiratie. Sa ai in considerare ca sportivii concureaza timp de 17 ore si 30 de minute in fiecare zi, timp de doua saptamani, strabatand distante fenomenale in fiecare zi. In 2013, Toma Coconea (Romania) a parcurs pe jos cate 115 km zilnic, in timp ce Christian Maurer (Elvetia) si Clement Latour (Franta) au zburat 190 km fara sa se opreasca.

Info graphic RedBull X Alps

5. Este o cursa grozava prin cel mai spectaculos peisaj din Europa. Daca ai o slabiciune pentru munti dramatici care se inalta masiv spre cer si pentru cultura traditionala alpina, atunci Red Bull X-Alps o sa te uimeasca. Ruta cursei strabate unele dintre cele mai uimitoare varfuri si vai, din Austria, Germania, Italia, Elvetia si Franta.

6. Nu este doar despre muschi si plamani. Nicio alta cursa nu necesita performante atat de inalte in atat de multe zone, cum ar fi alpinismul, parapantismul si luarea deciziilor in conditii de stres. Este mai solicitant fizic decat Turul Frantei, dar implica si aptitudini strategice comparabile cu o competitie de navigatie precum America’s Cup.

7. Este o cursa de echipa care accentueaza valorile camaraderiei. La fel ca o competitie de navigatie, fiecare sportiv are un tactician care lucreaza de zor in spatele cortinei – pune la cale trasee, masoara si evalueaza conditiile si ofera sfaturi despre vreme. El este suporterul. Dar rolul sau se extinde si mai mult: „Sunt prieten, antrenor, ghid montan, partener de catarare, cercetas, sofer, expert meteo, chelnar (bacsisul nu este inclus), nutritionist, paramedic, manager de logistica, mecanic, PR, regizor, cameraman, fotograf, blogger, translator, mediator, psiholog, valet si responsabil de room service. Si…lista poate continua. Sunt ceea ce are el nevoie sa fiu.” spune Daniel Pisică, omul din umbra lui Toma Coconea.

8. “Chrigel the Eagle”. Uneori sportul scoate in evidenta un sportiv care este apreciat chiar si de ceilalti participanti. Christian Maurer este un astfel de exemplu. El este campionul necontestat: a castigat de trei ori si momentan detine recordul traseului.

9. Legenda cursei, Toma Coconea (Romania). Toma este curajosul care a concurat in fiecare cursa din 2003 pana acum; sufletul sau incapatanat refuza sa renunte, chiar si in ciuda sfaturilor medicilor. Faimos pentru rezistenta sa in alergare, a strabatut in acest fel 981 de kilometri in 2011 – si tot a iesit pe locul secund. El detine recordul pentru cea mai lunga distanta parcursa pe jos: 115 km in 2013. A avut piciorul zdrobit, la un pas de amputare, bazinul rupt, mana rupta intr-o avalansa.

10. Cele 5 momente favorite ale lui Toma Coconea la Red Bull X-Alps: 

  • Victoriile din 2007 si 2011 cand a facut eforturi uriase sa ramana treaz
  • La cursa din 2003, blocat pe munte la 3000 de metri in sandale si sort, pe lapovita si ninsoare
  • Cand a avut o entorsa in a patra zi de concurs (in 2011) si a trebuit sa faca un efort supraomenesc sa alerge pana la final cu acest handicap
  • La cursa din 2009 cand a alergat 4 ore cu prietenul si suporterul sau, Daniel Pisica, printr-un labirint de vita de vie. „Mai aveam putin si ne luam la bataie daca nu reuseam sa gasim calea cea buna.”