„Acum, la douazeci si cinci de ani, sperand intr-o viata ceva mai blanda, Antoine a luat hotararea sa astearna peste creierul lui giulgiul prostiei. Constatase de prea multe ori ca inteligenta este cuvantul care desemneaza prostii bine ticluite si frumos pronuntate, ca este atat de pervertita, incat de multe ori esti mai avantajat fiind prost, decat intelectual consacrat. Inteligenta te face nefericit, singuratic, sarac, pe cand deghizarea inteligentei iti confera o imortalitate de hartie de ziar si admiratia celor care cred in ce citesc.”

Cam asa incepe cartea lui Martin Page – „M-am hotarat sa devin prost”. Antoine sufera de boala ganditului si drept urmare alege sa renunte la orice urma de inteligenta pentru a se simti uman („Vreau sa fiu un spectru banal” , dar face asta prin diferite metode inedite si penibil de amuzante.

„Voia sa devina alcoolic in mod inteligent, constructiv si cultivat, sa cunoasca secretele otravii care avea sa-l salveze” – adica omul asta a mers la biblioteca municipala pentru a se documenta temeinic inainte sa se apuce de baut. A citit cap-coada carti precum „Dictionarul bauturilor alcoolice din lumea intreaga”, „Ghid istoric al bauturilor alcoolice”, „Bauturi alcoolice si Vinuri”, „Cele mai faimoase bauturi alcoolice”, „abecedarul bauturilor alcoolice”… A stat de vorba cu un betiv notoriu pe care l-a considerat timp de cateva zile „un Platon al lichiorului, un Einstein al calvadosului, un Newton al vodcai, Yoda al whiskeyului” . Asa a aflat de neplacerile bautului excesiv: ” O sa vomiti des, stomacul iti va fi incordat si acid, o sa ai tot felul de migrene, oftalmice, cerebrale, dureri cervicale, in muschi si in oase, o sa ai diaree, ulcere, tulburari de vedere, insomnii, bufeuri de caldura, crize de angoasa.” (aviz amatorilor!)

Pentru ca faza asta cu imbatatul nu prea i-a iesit, s-a gandit sa se sinucida, exact asa cum au facut-o altii mai mari inaintea lui: Hemingway, V. Woolf, Marilyn Monroe, Seneca, Cleopatra, Lafargue …. Dar cum altfel decat participand la <<workshopuri>> la S.P.T.P.T.M. Te intrebi ce floricele pe campii reprezinta S.P.T.P.T.M. (infiintata in 1742!) : Sinucidere pentru toti si prin toate mijloacele. Da, exista cursuri de sinucidere! (I definitely hope that is not true!)

Si citatele frumoase nu inceteaza sa apara, desi unii dintre voi poate nu le vor considera asa. Colac peste pupaza, cartea e savuroasa, se citeste foarte usor, nu degeaba face parte din colectia ” Cartea de pe noptiera”. Daca sunteti in pana de idei grozave, asta e cartea care sigur o sa va aduca zambetul pe buze. Si poate chiar o sa va faca sa va intrebati de ce visul oricarui parinte e sa creasca un copil inteligent si destept <<ca mama-sa>> sau ca <<taica-su>> . Este inteligenta chiar un lucru dezirabil?

„Inteligenta e un cal salbatic, trebuie sa inveti sa-i tii fraiele, sa-l hranesti cu ovaz bun, sa-l ţesali si, uneori, sa folosesti cravaşa.” (Nietzsche)

Ela