Mai nou am descoperit ca-mi plac castanele, iar portughezii le consuma in felurite feluri: coapte, in piure, pe jar, in compot, in prajituri, in lichior, etc.
Tin minte ca la un moment dat in liceu am gustat piure de castane la prietena mea si apoi m-am dus in supermarket si am cumparat un bax pentru acasa. Dar nimeni din casa nu s-a atins de el, iar pofta mea a pierit rapid.
In Porto insa am fost fascinata de castanele facute pe jar. Iar astazi m-am intalnit din nou cu fascinatia mea, fiindca in Bragança se desfasoara editia a 3-a a Targului de Castane. Ocazie cu care o batranica si-a scos „aparatura” la strada si ne-a servit cu castane coapte. Gratis, din partea primarului. ( Nu, nu sunt alegeri; au fost luna trecuta ) In Porto am dat 2 euro pe un cornet de hartie plin cu castane. Astazi, in schimb, am cumparat cu 2 euro un kilogram de castane mari.
In orice caz, mi-a placut foarte mult la targ, fiindca oamenii stiau sa-si vanda marfa; chiar daca incaperea respectiva reprezinta o treime dintr-un pavilion de la Romexpo. Am stat de vorba, in portunhol, cu oamenii de la fiecare stand, am gustat diverse chestii, am facut poze si am aflat lucruri interesante.
Apoi am mers la universitate, unde am dat nas in nas cu afisul asta:
( eu mi-am pastrat obiceiul din ASE: urmaresc in fiecare zi avizierul sa vad ce mai misca prin facultate [ conferinte/ competitii/ cursuri extra ], chiar daca aici nu prea gasesc chestii interesante pentru mine )
Care va sa zica, Forumul international al tarilor producatoare de castane? Cursuri, forum, cursuri, forum? 😀
(Sursa poza)
Tătă viaţa mea mi-am dorit să ajung la Festivalul Castanelor de la Baia Mare da numa n-am reuşit. Şi nici castane n-am gustat pân la vârsta asta. Pe-aici sunt de vânzare, da nu pre ştiu să le gâtesc. Povesteşte-mi niţel de gust. E comparabil cu ceva cunoscut?
Metoda de coacere o ai mai jos in comentarii. Despre gust, ce sa-ti spun? Le-am gustat si crude si mi s-au parut a semana cu alunele, nucile, etc. Coapte au un miros imbietor, dar si un gust schimbat.
Oameni civilizati…
Se iau castanele , se tin 1 ora in apa cu sare, apoi se cresteaza fiecare bucata cu un cutit (ptr a nu exploda in cuptor)si se baga 20 de minute in cuptor…
RIM
Ps: Pofta buna…!
Eh, daca vrem sa ne complicam, cumparam si o cratita de castane. ( exemplu: http://www.decorix.ro/tigaie-pentru-castane.html ) Dar sa ramanem la metoda simpla, pe care Raoul a descris-o intocmai 😛
Am tot auzit în ultima vreme oameni spunând câte-n lună şi-n stele despre castane. Iniţial, am crezut că e o ciudăţenie venită de cine ştie unde. Şi totuşi nu… Mănâncă şi concetăţeni de-ai mei. Habar n-aveam, dar parcă nici n-aş prea avea curaj…
de ce sa n-ai curaj? 😀 Vorbim despre castanele comestibile… 🙂
Pentru că nu am curaj… culinar. That’s why! 🙁
Ma intreb daca prietena la care ai gustat piure de castane eram eu… Sau nu mai tin bine minte? 🙂
Nu mai poate omu’ sa scrie nimic pe blog, ca hop, sar oamenii si isi revendica partea 😛
Da, evident ca era vorba despre tine 🙂 >:D<