Am aflat, astăzi, un lucru cel puţin ciudat. În Portugalia, atunci cînd ţi se naşte un copil nu poţi să-i dai ce nume ţi se năzare. Trebuie ca numele să fie pe lista aprobată în mod oficial! Credeţi că este un semn de protejare a onoarei persoanei? Sau, dimpotrivă, un semn de dictatură, de îngrădire a libertăţii? (Ioan T. Morar )
Sincera sa fiu, p-asta n-o stiam. Si o s-o cercetez. Insa, un lucru e cert: fiecare nume portughez e compus de cele mai multe ori din 2 nume de familie si 2 prenume ( ultimul nume de familie e al tatalui, iar primul e al mamei ). De obicei, copilul portughez primeste la nastere intre unul si patru prenume. Si-uite asa ajunge saracul sa fie botezat: José Eduardo Santos Tavares Melo Silva/ Nina Teresa Sousa Santos Aguiar / Humberto Nuno Rito Ribeiro.
Curios si interesant este insa ca si barbatii isi poti schimba numele de familie in urma casatoriei.
Pana una-alta, eu raman Elena Cîrîc. Sau, daca vreti voi neaparat, Helena Cîrîc.
( Sursa foto )
mie mi se pare o idee bună. nu cred că lista e „tiranic” alcătuită, ci probabil că intenţionează să protejeze copiii de fantezia sălbatică a părinţilor.
dacă era legea asta şi la noi, oare cum l-ar fi chemat pe vecinul meu, altfel decât Cicerone Clopoţel?…
Cicerone Clopotel? :))
Cum îşi scriu studenţii portughezi numele pe foile de examen? Cred ca ocupă toată lăţimea unei foi A4 :))
Pai nu se semneaza cu tot numele 🙂 Si in plus, au un fel de cod de inmatriculare pe care il folosesc pe toate documentele legate de universitate.
si la noi barbatii isi pot schimba numele in urma casatoriei:) in romania legea prevede ca numele de familie comun rezultat in urma casatoriei trebuie sa fie [nume sot] sau [nume sotie] sau [nume sot + nume sotie] pentru ambii miri:)
te cred pe cuvant! 🙂 Dar, ma indoiesc ca vreun barbat roman ar fi de acord sa renunte la numele lui de familie..