Ma intrebam azi noapte unde-s oamenii din Bragança. Intre timp am mai citit cateva chestii despre olandezi, si-uite asa am ajuns la un paradox. Portughezii-s oameni prietenosi, deschisi, cam ca romanii, dar mai putin prietenosi decat brazilienii sau spaniolii. Olandezii sunt reci, calculati, perfectionisti, individualisti. Si totusi nu pot sa nu observ o chestie: portughezii tin obloanele trase toata ziua, iar olandezii nu trag nici macar perdelele.

Casele din Bragança sunt in general mari, cu foarte multe ferestre, dar obloanele sunt trase intreaga zi. De 2 luni de zile mi-am vazut vecinii de vizavi de 2 ori maxim. Fiindca obloanele lor nu sunt niciodata ridicate. Si cum nu stau tot timpul pe geam, am ratat momentul in care si-au pus hainele la uscat pe balcon. Cand am fost in Olanda, insa, am observat ca olandezilor le plac ferestrele mari, pe care le lasa descoperite, sa intre lumina. Cu siguranta iubesc lumina mai mult decat portughezii.

In Olanda chiar am ramas impresionata de ferestrele caselor. Mai ales in Volendam, casele erau asa primitoare, parca asteptau zilnic musafiri:

DSC01474 DSC01478

Fireste, noi romani fiind, eram foarte curiosi sa vedem cum arata casele lor la interior. Dar pe nimeni altcineva nu interesa asta, chiar daca locuintele erau dispuse asa:

DSC01472 DSC01483

Revenind la Portugalia, iau un exemplu: acum e seara in Bragança , strazile sunt foarte bine luminate, insa nu vezi un om pe strada. Stiu ca e duminica si mai si ploua, dar asta nu schimba cu nimic situatia de zi cu zi. Cel mai trist mi se pare insa sa nu vad ferestre luminate. Orasul pare trist. Si nu e.

  • PS: Poza din thumbnail este facuta in Amsterdam.