Cand locuiesti intr-o tara straina, incerci sa-i faci jocul, adica sa-i intelegi regulile. Cel putin eu asta fac de cand am ajuns in Portugalia. Ba mai mult, profitand de statutul meu de student Erasmus, incerc sa inteleg cat mai multe si despre celelalte popoare, prin reprezentantii lor de aici. Asadar, in afara de portughezi, cel mai mult am interactionat cu spanioli, fiindca numarul studentilor din Spania este  mare. [ orasul Bragança e la 25 km de granita; de ce n-ar veni aici? ]

Am observat ca in general spaniolilor le place in Portugalia, sunt dornici de plimbari ca si noi ceilalti si se simt bine. Dar in weekend abia asteapta sa fuga acasa. Unii locuiesc la 200 km, e ca si cum as merge eu de la Bucuresti la Braila. (Singura diferenta e ca drumul dureaza cu siguranta mai putin, fiindca soselele sunt impecabile si se circula fara probleme.)

Daca-i iei insa la bani marunti, incepi sa descoperi neajunsurile fiecarei tari, printr-o privire foarte subiectiva. Si toate astea datorita trecutului istoric. Nu stiu eu foarte multa istorie, dar Spania si Portugalia nu prea s-au aflat niciodata de aceeasi parte a baricadei. Si poate ca sunt si eu subiectiva acum, dar am impresia ca portughezii sunt aia mai retinuti in privinta spaniolilor. Cumva, cred ca e vorba de un complex de inferioritate pe care incearca sa-l contracareze printr-un nationalism inflacarat.

Ceea ce-ar fi trebuit sa-nteleaga atat portughezii, cati si spaniolii e treaba aia cu „Unde-s doi puterea creste”. Daca si-ar fi unit fortele, peninsula Iberica ar fi fost mai puternica. Mi se pare insa ca-s pe calea cea buna, incercand sa castige impreuna dreptul de a organiza Cupa Mondiala din 2018.