Stiu ca pentru unii e jenant sa stie ca sunt romani, dar pentru mine nu e. Sunt romanca si-mi sade bine.

„Trei culori cunosc pe lume
Ce le ţin ca sfânt odor,
Sunt culori de-un vechi renume
Amintind de-un brav popor.”

(Ciprian Porumbescu)

Nu stiu sincera sa fiu in ce masura versurile de mai sus (mai) inseamna ceva pentru cineva, dar intr-o contemporaneitate in care „traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul” eu simt ca ma sufoc.

Adica cum, ce au lituanienii si noi n-avem? Ce fac spaniolii si noi nu putem? De ce la petrecerile internationale  la care tot particip de 3 luni simt in jurul meu mandrii nationale de toate felurile, mai putin d-astea romanesti?

Aveti idee ce simt eu cand ii aud pe spanioli scandand „Eu sou espanhol, espanhol, espanhol” ? Cand ii aud pe portughezi ridicand Portugalia in slavi? Cand ii aud pe turci afirmand cu tarie ca ei nu mananca porc? Pe ucrainieni vorbind despre Rusia cu maxima admiratie?

Neputinta. Tristete. Compasiune pentru Romania. Cand o sa-i aud si eu pe romani laudandu-si tara? Cand o sa-i aud pe colegii mei romani cantand la aniversari „La multi ani”, in loc de „Feliz cumpleaños” ?

Putem si noi face ceva din nimic. Putem si noi sa vindem chipsuri cu Steaua/ Dinamo/ Rapid sau Dacia-Unirea Braila imprimate pe ambalaj. ( a se vedea FC Barca ).

Putem si noi sa promovam mancarea romaneasca. Care, de altfel, e fantastica! De exemplu, aseara am fost la un „Craciun polonez”, o petrecere de ramas-bun pentru 3 tipe din Polonia care si-au terminat studiile aici. Si le-am facut un bulz, asa cum m-am priceput eu si cu ingredientele pe care le am la dispozitie aici. Stiti care-a fost efectul? A fost primul platou care s-a terminat. A fost bataie pe el! Toata lumea m-a intrebat reteta. Da, exact, reteta pentru un simplu bulz, frate!

Iar acum, ca bonus, va arat un comentariu pe care l-am primit acum ceva timp pe facebook, de la un portughez, ca reactie la ce-am scris eu.

facebook

Cum comentati?