Sunt multe motive pentru care oamenii ajung obezi (factori genetici, sociali, culturali, economici, etc ). Iar urmarile nu sunt nici placute ochiului, nici sanatoase.

In primul rand, ce e ? Cica obezitatea reprezinta greutatea individului in kilograme raportata la inaltime exprimata in metri parati suprafata corporala. O definitie un pic ciudata, datorita exprimarii. In DEX era mai simplu: ” Obezitate = Creștere exagerată a greutății corporale printr-o îngrășare anormală, ca urmare a acumulării de grăsime în diferite organe și țesuturi”

Khris zicea acum vreo 10 zile ca

„Statisticile privind obezitatea la romani sunt alarmante. Conform rapoartelor OMS, Romania este pe locul trei in Europa in privinta obezitatii la copii, astfel ca 70% dintre copii romani au probleme cu greutatea. Potrivit Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Infectioase, un roman din patru este obez, iar fiecare al doilea roman este supraponderal.”

Cred si eu! Judecand dupa locuitorii din capitala, miscarea zilnica se rezuma la coborat 2 trepte in fata blocului – urcat in masina – coborat din masina -suit pe scaun la birou. Sau, varianta 2: coborat 2 trepte in fata blocului – deplasat pana la statia de autobuz/ metrou – imbrancit batrani – luat loc pe scaun – ridicat de pe scaun – deplasat pana la destinatie.

In Portugalia situatia sta un pic altfel: in primul rand, oamenii alearga seara ( sau dimineata ). Vad asta in fiecare zi in Braganca si am vazut acelasi lucru si in Porto. (Chiar si eu alerg seara, fiindca nu ma tem ca mi se va intampla ceva daca ies la 22.00 singura pe strada.) In al doilea rand, oamenii se ingrijesc de alimentatie. La cantina facultatii, cel putin, exista numeroase afise cu alimente recomandate, cu ce contin produsele si nu in ultimul rand, exista 3 feluri de mancare: un fel principal, un fel alternativ ( cu peste, in loc de carne ) si un fel DIETETIC. Zilnic! Si, ca sa fiu sincera, nu prea am vazut oameni grasi. Nici barbati, nici femei, nici copii. ( In Braganca nu exista Mec. Doar Pizza Hut 😀 )

In fine, iata si o idee geniala pentru a convinge oamenii sa faca mai multa miscare, in defavoarea scarilor rulante:

( Sursa foto )