Romanii aveau o vorba: „Daca n-ai vazut Köln-ul, n-ai vazut Germania„. Nu pot decat sa iau de buna asta, fiindca eu  n-am vazut nici macar Berlinul. Dar dintre Trier, Dortmund, Wuppertal, Düsseldorf si Köln, cred ca cel din urma e cel mai spectaculos si bun de locuit.

In afara de Catedrala Gotica pe care n-ai cum s-o ratezi nicicand, daca vizitezi Köln-ul in perioada sarbatorilor de iarna (ultima saptamana din noiembrie – 24 decembrie), e musai sa petreci cel putin 2 ore intr-un targ de Craciun, admirand toate tampeniile din lume, dar fara sa dai de kitsch-uri. Si trebuie sa gusti si tu produsele lor traditionale, indiferent de pret (orice cumperi, pretul incepe de la 2.50 euro si creste considerabil)

In total in Köln sunt acum sapte targuri de Craciun  (Weihnachtsmärkte), dupa cum urmeaza:

1. Christmas market at the Cologne Cathedral
2. Angel’s Market – Christmas at Neumarkt
3. Cologne Old Town „Home of the gnomes”
4. Cologne Christmas market afloat 2010
5.Fairytale Christmas market at Rudolph Platz
6. Medieval Christmas market at the Chocolate Museum
7. Christmas Market at Stadtgarten

Pe cele subliniate le-am incercat eu, sunt foarte ok, puteti sa va duceti si voi. :))

In plus, trebuie neaparat sa mergeti la Muzeul de Ciocolata. Am fost la fel de incantata ca dupa Heineken Experience din Amsterdam de anul trecut.

Cutreierand cele 3 etaje ale muzeului veti vedea atata ciocolata curgand, incat la iesire veti avea impresia ca doua saptamani de zile corpul vostru n-o sa ceara decat ciocolata. Ciocolata-n sus, ciocolata-n jos, ciocolata pe ecran, ciocolata calda, Mos Craciuni de ciocolata, trufe de ciocolata, FANTANA DE CIOCOLATA!
It is wonderland and Lindt is the godfather.
La iesire, la magazinul muzeului, puteti cumpara orice din ciocolata, evident.  Eu m-am bucurat sa vad fructele de cacao, al caror istoric l-am aflat in muzeu. Si lichiorul asta de ciocolata mi-a facut cu ochiul, dar de data asta am reusit sa ma opresc la timp. Nu de alta, dar am vazut cum sunt aruncate bagajele noastre la descarcarea avionului 😀
Tot in Köln mi-a placut si muzeul de papusi (magazin):
Ar mai fi multe de zis. Dar fiindca tot v-am povestit un pic si despre Wuppertal si Düsseldorf, am pus celelalte poze din vacanta pe contul meu de Facebook si inchei aici (deocamdata) povestirile din Germania 2010. Data viitoare – Berlin!