Am visat asa deodata, ca-ntr-o tara fermecata, muntii sunt de ciocolata si cu piscuri de-nghetata…

Asa ca am plecat la final de noiembrie spre Germania. Virgi, prietena mea, ma astepta in gara din Wuppertal, adica pe malul Wupper-ului. (de altfel, Wuppertal este orasul care se mandreste cu inventarea aspirinei, in uzinele Bayer)

Mi-am ales perioada perfecta pentru a revedea Germania, fiindca la ei deja orasele sunt impodobite cu brazi, luminite si targuri de Craciun (Weihnachtsmärkte). Si cum eu iubesc Craciunul si luna decembrie aferenta, am fost in al noualea cer. Mai ales ca am cutreierat targurile de Craciun din 3 orase (Wuppertal, Düsseldorf si Köln) si am incercat toate nebuniile care mi-au facut cu ochiul. Si mi-au facut multe cu ochiul, fiindca sunt o pofticioasa! Si impreuna cu Virgi sunt un si mai mare mancau! Eierpunsch (Punch de oua), Gebrannte Mandeln (migdale prajite), heisse Maronen (castane coapte), Glühwein (vin fiert cu multe arome), Creppes, Waffeln (cu diferite creme/sosuri), Licorice, Raclette, Wursten (Bratwurst, Weisswurst, Berlinerwurst), Schupfnudel, Lebkuchen/Pfefferkuchen (turta dulce aromata), Dampfnudeln, Käsekuchen, etc., de toate am gustat! It is Winter Wonderland, I tell you!

Despre Düsseldorf si Köln voi povesti mai multe in articolele ulerioare. Dar acum vreau sa va mai arat cateva lucruri dragute din Wuppertal.

Holsteiner Treppe – cele 112 trepte colorate, insemnate cu cuvinte precum bucurie, prietenie, manie, pasiune, nedreptate, iscusinta, etc.  (sugestie: poate fi o veritabila lectie de germana! :D)

– o cutie postala care mie mi-a placut in mod deosebit (Zeitungen = ziare)

– priveliste din Schwebebahn, cel mai vechi sistem monorai din lume, care face legatura intre cele doua cartiere care au format Wuppertalul de astazi (Barmen-Elberfeld). Are o lungime de 13 km si parcurge cam 20 de statii de-a lungul raului Wupper. Pentru ei e un mijloc de transport in comun, pentru mine a fost o plimbare turistica 🙂

Cam atat deocamdata din orasul lui Friedrich Engels, co-autorul „Manifestului Partidului Comunist“. Voi reveni cu imagini si povesti despre Düsseldorf si Köln, unde targurile de Craciun sunt si mai mari si mai multe si mai frumoase!