Oamenii beau cafea din motive diferite şi în felurite feluri. Unii o beau obsesiv, ca pe un viciu fără de care nu pot trăi. Alţii o savurează timp de zeci de minute, citind o revistă sau privind o emisiune tv. Câţiva o dau rapid pe gât, ca pe un shot revigorant. Puţini sunt cei care n-au un ritual propriu al cafelei şi până acum câţiva ani mă număram şi eu printre ei.

Dar odată cu şederea mea în Portugalia mi-am format şi eu obiceiul de a bea cafea, din când în când, din ce în ce mai des… Când locuiam în Braganca viaţa mea socială era înfloritoare. Mă întâlneam mereu cu studenţii Erasmus şi ne dădeam ca loc de întâlnire ori facultatea (cafeneaua, biblioteca etc.), ori casa unuia dintre noi, ori o Pastileria. (un fel de cofetărie+cafenea) Şi mirosea mereu a cafea proaspătă şi bună, toată lumea bea cafea, şi am început şi eu să comand café con leite (cafea cu lapte), întotdeauna cafea cu lapte. Îmi plăcea mult gustul cafelei cu lapte, îndulcit cu 3/4 pliculeţ de zahăr.

Aşa că m-am întors din Portugalia ca o băutoare de cafea. Alte vicii n-am adoptat, fumatul „social” mi se pare în continuare o mare slăbiciune.

Dar cafeaua pentru mine e ca o ciocolată pe care o savurez. Trebuie să-mi placă gustul, eu nu beau niciodată cafeaua ca să mă trezesc din somn.

Şi sunt sigură că cineva la un moment dat v-a spus şi vouă că această cafea pe care noi o consumăm zilnic deshidratează. Dar eu am o mare întrebare: DE CE? Nu asigură cafeaua, împreună cu alte lichide, nivelul de fluid necesar pentru hidratare? Există vreo explicaţie logică pentru percepţia generală conform căreia cafeaua deshidratează?

Nu vă speriaţi, nu voi renunţa aşa uşor la obiceiul meu de a bea cafea dimineaţa devreme, abia m-am împrietenit cu micuţul Tassimo, dar sunt curioasă de unde acest crez referitor la cafea? Poate există nişte studii, o să-mi spuneţi?