Cea mai frumoasa piesa de teatru pe care am vazut-o anul trecut a fost Toti fiii mei”, la TNB. Inca de cand am vazut distributia ma asteptam sa fie o piesa faina, dar chiar mi-a placut atat de mult incat momentan e prima in topul meu personal.

Sigur, domnul Victor Rebengiuc, actorul principal, mi-a spus cand ne-am intalnit cu ocazia filmului “Medalia de onoare” ca rolul pe care-l joaca in piesa „Moartea unui comis voiajor” este cu mult mai bun decat acesta. Motiv pentru care o sa merg cu prima ocazie la teatrul Bulandra sa vad faimoasa piesa. Dar intre timp trebuie sa mergeti si voi sa vedeti “Toti fiii mei”, fiindca are tot ce-i trebuie: decor extrem de frumos, actori buni, scenariu captivant, intrigi, parti amuzante, invataminte si multe intrebari la care sa (vrei sa) iti raspunzi singur.

E o piesa despre puterea banului si a familiei, despre respect si decenta, despre o iubire chinuita, despre dragostea de frate, moralitatea unei alegeri si multe altele.

In „Toti fiii mei”, Victor Rebengiuc interpreteaza cu maiestrie si finete drama unui influent om de afaceri aflat in situatia de a se justifica in fata celui pentru care a ridicat un intreg „imperiu”: fiul sau. Sanda Toma o intruchipeaza pe Katty Keller, sotia ideala a anilor ’50 din America, punctul de echilibru al familiei. Alaturi de acesti doi actori deja consacrati ii veti intalni si pe Dragos Stemate in Chris Keller si Costina Ciuciulica in Ann Deever, reprezentand cuplul tanar, macinat de imposibilitatea de a fi impreuna.

Piesa este foarte veche, a fost scrisa si pusa in scena in 1947, dar mie mi se pare atat de recenta… chiar daca actiunea se petrece imediat dupa cel de-al doilea razboi mondial. Ar fi putut fi scrisa ieri, de catre un om care sa-si doreasca sa distruga un pic imaginea aceea idilica a atingerii visului american.

Mi se pare fascinant faptul ca piesa aceasta a fost jucata pentru prima oara in Romania in 1948, la doar un an de la aparitia ei. Oare cum se prezenta viata culturala a capitalei in acele vremuri?

In orice caz, urmatoarea reprezentatie va fi pe 13 februarie, asa ca fuga la casa de bilete!