as vrea să i-l ofer eu domnului Raed Arafat, pentru întreaga sa activitate de om bun.

Când l-am cunoscut prima oară, în 2007, nu-i ştiam povestea vieţii. Ştiam doar că el e omul care a înfiinţat SMURD. Iar noi ne întâlnisem ca să învăţăm tehnici de prim ajutor, într-o cameră micuţă de la Preoteasa. Ca individ care citise cartea de prim ajutor de câteva ori şi care participase la diverse acţiuni împreună cu Crucea Roşie (inclusiv la competiţia „Sanitarii pricepuţi„), aveam habar de tehnicile pe care le explica dânsul. Dar felul în care explica schimba un pic situaţia. Toţi voluntarii ATGR care eram acolo eram ochi şi urechi, sorbeam cuvintele sale. Iar el ne vorbea calm, cu multă răbdare.

De-atunci l-am mai întâlnit de câteva ori prin ASE, la conferinţele organizate de ONG-urile studenţeşti. (ultima fiind Changemakers din aprilie anul acesta). De fiecare dată am ascultat povestea sosirii lui în România şi povestea înfiinţării SMURD-ului cu acelaşi entuziasm al lucrului făcut pentru prima oară.

„Sangele arab sclipeste limpede in viata lui Raed Arafat: pasionat, excesiv si intolerant. Doar ca fanatismul lui nu incearca sa aduca moartea, ci sa o amane. Aceasta inversare pozitiva e fericita, dar inexplicabila.”

Felicitări Vlad Mixich pentru articolul emoţionant pe care l-ai publicat astăzi despre doctorul Raed Arafat!

„La inceput, medicina de urgenta a fost doar pasiunea adolescentului din Nablus. Apoi a devenit cauza careia, cu un devotament de neinteles, i s-a dedicat tanarul student. Astazi, medicina de urgenta a devenit viata inaltului demnitar care, in putinele zile libere pe care le are, fuge la Targu-Mures pentru a mai prinde o garda pe elicopter.”

„oamenii aia, toti voluntari, care se bagau in noroaie si pe sub masini ca sa-i scoata pe raniti erau niste eroi adevarati, nu unii facuti in fabrica de mucava comunista de care tocmai scapasera. Nu trecea saptamana fara ca presa din Targu-Mures sa nu prezinte o stire cu voluntarii care interveneau si cu Raed Arafat… printul fermecat care, cu argintii adusi din Orient, si-a cumparat o masina pe care a dat-o poporului. Era o poveste irezistibila.”

„Chiorean si Raed au reusit sa obtina, in 1992, statutul de Centru Pilot National, prima recunoastere a SMURD de catre Ministerul Sanatatii. SMURD-ul a functionat sub aceasta protectie pana in 1996 cand, cu sprijinul generalului Craciun, acordarea asistentei de urgenta ca atributie a pompierilor militari a fost introdusa in lege.”

Şi fiindcă tot vorbim de ambulanţe, vă invit să urmăriţi traseul celor 5 români care şi-au pornit motoarele pe 23 iulie pentru a lua parte la “Mongol Charity Rally 2011”: The Paramongols! Şi puteţi să-i şi susţineţi, fiindcă au încă mare nevoie de bani pentru a duce totul la bun sfârşit! (un SMS la 8823 costă 3 euro)

(foto)