Proaspăt plecat de-acasă, de lângă patul făcut de mama şi mâncarea caldă de pe aragaz, studentul în anul I de facultate îşi doreste independenţă. Iar independenţa aceasta de cele mai multe ori se traduce prin libertate de mişcare şi libertate financiară.

Cum părinţilor nu li se măreşte salariul peste noapte, şi studentul realizează în scurt timp că are nevoie de bani pentru a-şi permite toate poftele, tânărul nostru coleg îşi va căuta un job în doi timpi şi trei mişcări. Neavând experienţă de niciun fel, se va angaja ca promoter, contabil, asistent call center, merchandiser sau va merge pe teren să completeze chestionare. Cei mai buni şi norocoşi dintre ei se vor angaja pe poziţii ceva mai interesante.

Dar mie îmi vine greu să-mi răspund la această întrebare: de ce te-ai duce să lucrezi din anul I de facultate? În afară de cazul în care eşti constrâns să faci asta, nu văd de ce ţi-ai face-o cu mâna ta. De ce să-ţi tai craca de sub picioare? Craca asta e prelungirea copilăriei tale, ea adună ultimele tale vacanţe fără griji. Odată ce intri în câmpul muncii, crede-mă că-ţi va fi greu să mai renunţi. N-ai cum să laşi totul baltă, fiindcă vei da deja de gustul banilor, de recunoaşterea venită din partea colectivului cu care lucrezi şi altele asemenea.

În primul an de facultate ai altele de făcut. În primul rând, trebuie să dai pe la cursuri. Scopul e să-ţi formezi o părere a ta înainte să începi să critici sistemul. Apoi, trebuie să-ţi cunoşti colegii: să ieşiţi la o terasă împreună, să plecaţi un weekend-două-trei la munte cu toţii, să vă închegaţi grupul. Prieteniile din liceu vor fi în mare măsură uitate (dacă n-au fost niciodată foarte puternice), dar cele din facultate au şanse mai mari de supravieţuire.

Desigur, trebuie să ai timp pentru tine: să citeşti o carte-n plus, să participi la o conferinţă pe o temă care te interesează, să înveţi o nouă limbă străină (ia-o ca pe o ultimă şansă). Trebuie să te cunoşti foarte bine, să-ţi dai seama daca ai ales corect facultatea, dacă vei urma calea asta sau mai degrabă tragi de volan în altă direcţie.

Şi nu în ultimul rând, sfatul meu personal e să te implici ca voluntar într-o asociaţie studenţească sau într-un alt tip de ONG. Vei avea şansa să capeţi şi experienţa mult dorită, dar mai presus de asta, vei lucra cu cei mai frumoşi oameni şi vei primi înapoi înzecit tot efortul investit. Bani nu vei primi, dar lasă-mă să cred în continuare că asta nu-i tot ce contează.

(Acest articol a fost iniţial publicat în Ghidul Studentului Economist, o revistă cu tiraj de 5000 exemplare, distribuită gratuit în toate facultățile din cadrul Academiei de Studii Economice din București.)