Despre Artmark ar trebui sa stiti ca este o casa de licitatii care a avut prima licitatie de arta in iarna lui 2008 , cand „Fata in roz” a lui Nicolae Tonitza s-a adjudecat cu 120.000 euro, suma record pentru piata romaneasca a licitatiilor de arta. Tot atunci s-a dat si pictura „Paunii privirilor” de Ion Tuculescu, cu 80.000 euro. (Banuiesc ca si voi ati urmarit clipul asta.)

Cifra vanzarilor de obiecte de arta si rata lor de adjudecare in licitatiile publice arata o tendinta ascendenta a pietei din Romania. Numai in luna februarie, Artmark a inregistrat vanzari in valoare de aproximativ jumatate de milion de euro, aproape de limita superioara a estimarilor organizatorilor pentru aceasta editie compusa.

Fireste, nu cred ca se intra pe baza de „Buna ziua” la o astfel de licitatie unde sunt expuse opere foarte valoroase si sunt mai multe reguli de participare. Dar este deasupra asteptarilor ce se intampla acolo 🙂

Eu am avut oportunitatea (prietena simpatica :D)  de a participa joia trecuta la Licitatia de arta decorativa de epoca, la Licitatia vinurilor de colectie si la Licitatia operelor provenind dintr-o importanta colectie de arta postmoderna. In primul rand, s-au desfasurat la Marriott, si parca arata altfel hotelul atunci cand nu participi la o conferinta.

Cocktail, dress code, formalitati… Apoi fiecare participant gaseste pe scaunul sau o paleta de licitare (in cazul Artmark aceasta e galbena, cu cifre imense). Eu una nu stiam ca cineva poate participa la licitatie de la distanta, ca si cum ar fi prezent in sala, urmarind pe internet in timp real, desfasurarea licitatiei, observand live si ecranul licitatorului, in timp ce un reprezentant Artmark liciteaza in numele respectivului, pe baza indicatiilor primite. Totul se deruleaza atat de repede!

Si desi participantii din sala au intaietate, o mare parte din licitatiile de joi s-au facut prin telefon. Mai ales la colectia vinurilor rare.

Apoi, participantul care doreste sa liciteze pentru un lot strigat si neadjudeat poate solicita reintroducerea acestuia in licitatie, in timpul licitatiei, prin doua metode: SMS sau prin chemarea unuia dintre asistentii de licitatie.

Artmark publica in prealabil licitatiei un catalog al obiectelor de arta (sau de colectie) supuse licitatiei, atat pe net, cat si in forma tiparita. In cadrul licitatiei se vand numai obiectele de arta enumerate si descrise in cuprinsul catalogului, pe care clientii il primesc si acasa. Cei mai multi insa prefera sa ia o copie a catalogului de la intrarea in sala de licitatii.

Pretului de adjudecare i se adauga taxa totala de licitatie (care include TVA si dreptul de suita) si taxa de timbru a  artistilor plastici (0,5%), potrivit legii. Taxa totala de licitatie este de 20%, dar membrii Artmark sau clientii care adjudeca in cadrul aceleiasi licitatii cel putin 3 obiecte de 25.000 euro beneficiaza de reduceri ale taxei.

Preluarea obiectului de arta (sau de colectie) se poate efectua imediat dupa achitarea sumei facturate. Asta mi se pare cea mai tare faza, sa pleci acasa cu sacosica cu un tablou de 5.000 euro, cum am vazut eu joi.

Apoi, mi se pare aproape ireal sa mergi cu gasca ta de prieteni la o astfel de licitatie, si sa plecati fiecare acasa cu cate un obiect de arta de peste 3000 de euro.

Serios, daca aveti ocazia, mergeti la o licitatie! Este la fel de grandios ca in filme 🙂  Joia trecuta s-au licitat 28 de obiecte de arta decorativa din totalul de 35, in valoare de 31.907 €. La vinuri cel mai scump s-a dat o sticla de Cabernet Sauvignon 1938, Podgoria Murfatlar, cu 700 €. Iar din colectia de Postmodernism Petre Buzatov s-a dat tabloul lui Dimitrie Gavrilean – „Alchimistul” – cu 5.000 €.

Aici puteti vedea ce si cum s-a dat.

Apropo, din martie noul sediu al Casei de Licitatie Artmark este pe Str. C.A.Rosetti nr.5, intr-o superba cladire. Iar daca sunteti curiosi, urmatoarea licitatie are loc pe 24 martie – Licitatia de primavara.

(Foto, Foto2)