Primesc uneori câte-un email în care cineva-mi cere link exchange, dar de fiecare dată răspund  negativ. Când mi-or scrie cei cu trafic mai mare ca al meu, vor fi şanse să mă răzgândesc. 🙂  Până atunci însă, prefer alte metode de promovare.

Din zecile de mailuri trase la indigo, mai rasare şi câte unul care să-mi atragă atenţia. Ăsta a fost şi cazul emailului de la Radu Plugaru, un tânăr din Moldova care voia să-mi prezinte: www.povesti-pentru-copii.com

M-am uitat pe site (mă uit de fiecare dată, defect de meserie, cred) şi mi-a sărit în ochi numele Emiliei Plugaru. Era singurul autor de care nu auzisem. Am căutat pe google şi primul link ducea către o pagină de wikipedia. Am aflat astfel că Emilia Plugaru e o scriitoare basarabeancă. Pe Radu l-am întrebat dacă-i soţia lui, dar când mi-a răspuns ca-i vorba despre mama lui, m-a câştigat de partea sa.
Mi-am dorit să aflu mai multe despre ei, aşa că le-am pus câteva întrebări:

Radu, de când există site-ul acesta şi care-i scopul lui? Care-i rolul tău în acest proiect?

Constatând că cei mici petrec tot mai mult timp în faţa calculatorului, adesea în detrimentul lor, am încercat să transform aceste realităţi într-o experienţă pozitivă, plăcută şi avantajoasă pentru toţi. Povesti pentru Copii a fost lansat la începutul anului 2011 şi cuprindea doar câteva poveşti, poezii şi scenete – toate scrise de Emilia Plugaru. Pot să spun că mi-am propus să realizez un mediu favorabil în care copiii să-şi cultive imaginaţia, bunul-simţ, dragostea de ţară şi bunele valori. În prezent muncesc de unul singur la el, aceasta însemnând design, programare, administrare, promovare, culegere texte, etc.

Oare n-a fost cumva creat doar pentru promovarea poveştilor şi poeziilor scrise de mama ta?

Da şi nu. Da – la partea cu promovarea poveştilor şi poeziilor, nu – la partea cu „doar” căci mai erau şi scenetele pentru copii şi alfabetul în poezioare şi desene, de asemenea scrise de mama mea 🙂

La început a fost conceput drept un cadou pentru ea, visul ei este să-i fie citite lucrările literare de un număr cât mai mare de copii. Fiind programator de meserie, cu ceva experienţă în web-design, am lansat site-ul în doar câteva zile. Constatând un interes în creştere din partea publicului – am decis extinderea colecţiei de lucrări literare prin adăugarea ghicitorilor (scrise de Emilia Plugaru), iar mai târziu au fost postate câteva desene animate şi poveşti ecranizate. În prezent site-ul cuprinde cele mai cunoscute poveşti ale Fraţilor Grimm şi Hans Christian Andersen, precum şi poveştile lui Ion Creangă, Petre Ispirescu şi Ioan Slavici. Recent au fost adăugate câteva poezii de Mihai Eminescu, Vasile Alecsandri, Alexandru Macedonski şi George Topârceanu. De asemenea am postat şi o bogată colecţie de fabule – Grigore Alexandrescu, La Fontaine, George Topârceanu, Alecu Donici, Esop.

Cine e Emilia Plugaru şi pentru cine scrie ea?

După cum ai zis mai devreme – o scriitoare basarabeancă. A muncit în calitate de arhitect, a crescut patru copii, doi băieţi şi două fete. Scrie poveşti, poezii, ghicitori şi scenete pentru copii de toate vârstele. Mai mult – a şi fost distinsă cu câteva premii la concursurile naţionale de dramaturgie (din Republica Moldova). A publicat o carte de poezii cu titlul „Sunt elevă-n clasa-ntâi”, iar piesa „Vârcolacii au furat luna” a fost montată la câteva teatre de păpuşi din Moldova şi România.

Asta e principala ei activitate, de a scrie? Sau e doar o pasiune, ceva cu care-şi umple timpul liber?

O pasiune mai mult. De asemenea face şi artizanat, mai exact – lucrări de ceramică, bijuterii şi alte obiecte lucrate manual.

Tu ai citit tot ce-a scris mama ta?

Răspunsul scurt este da. Nu pot să spun însă că am „citit” tot ce a scris, fiindcă multe lucrări le-am auzit citite de către ea. La început am fost critic literar al textelor compuse de ea, apoi am participat la culegerea lor pe calculator, iar acum, înainte de a le posta pe site – le-am efectuat o ultimă redactare pentru a mă asigura că respectă cu stricteţe rigorile gramaticale şi stilistice.

Nu te-am întrebat, dar ai vrea să-mi spui că…

Până la urmă scopul de bază al acestui proiect este educaţia. Adică instruirea tinerei generaţii în spiritul distingerii binelui de rău. În acest sens importanţa poveştilor din colecţie se regăseşte probabil în faptul că ele redau o lume în care binele şi frumosul înving întotdeauna, o lume care place tuturor, o lume în care la final domnesc pacea şi înţelegerea. Iar scenetele sunt de fapt nişte fabule – ele parodiază adesea personaje şi deprinderi din contextul cultural şi istoric românesc.

În prezent muncesc la un portal educativ pentru copii de toate vârstele. Aceasta înseamnă că încerc să extind colecţia de poveşti, poezii, scenete, ghicitori, fabule, desene animate şi poveşti ecranizate. De asemenea vor fi adăugate şi alte secţiuni precum colecţiile de legende, poveşti audio, proverbe şi zicători, eventual şi un modul de jocuri educative pentru copii.

Mulţumesc, Radu, şi succes mai departe!