Mi-ar trebui zeci de pagini sa scriu tot ce mi-as dori sa va povestesc despre Erasmusul meu in Porto. O sa ma limitez insa la cateva zeci de randuri, cu informatii generale, dar si personale despre viata de student in Porto.
Ca sa incep cu dreptul, Porto este al doilea oras ca marime si importanta din Portugalia, o tara frumoasa din vestul Europei. Mi-am dorit de multi ani sa o vad, asa ca o data ajunsa acolo, am trait la maxim tot ceea ce mi s-a intamplat.
Oriunde ai fi, cand esti Erasmus cea mai importanta este distractia.
Si o sa incep prin a va spune ca in Porto toata lumea bea pe strada. Da, pe strada! Iarna, vara, nu conteaza, piata Reitoriei (Rectoratului) este plina, la fel si in fata celui mai popular bar din oras, Piolho, precum si multe alte stradute. Practic, a devenit comun sa spui “ne vedem la Piolho” cand te referi la piata din fata barului, deloc mica, dar neincapatoare in weekenduri. Erasmusi, dar si portughezi beau si socializeaza, si niciodata nu te plictisesti acolo, mai ales ca fiecare seara aduce propria-i oferta speciala la bauturi, de ex. 50 de centi pentru o bere mica miercurea. Lunea se bea tot outdoor, dar in Ribeira, zona cea mai veche si mai frumoasa a orasului, langa raul Douro si podul lui Eiffel, Dom Luis I.
Cluburile, ca-n orice oras studentesc, sunt de toate marimile si pentru toate gusturile, iar ca Erasmus ajungi sa le cunosti pe toate ca-n palma, fie cu prietenii, fie la party-urile ESN, organizatia care se ocupa de Erasmusi in Europa. Si, ca tot am adus vorba de ESN, ei organizeaza evenimente, calatorii si petreceri saptamanal, astfel ca nu ai niciodata ocazia sa te plictisesti in Porto.
Concret, ce e de vazut in Porto?
Orasul e superb, si daca nu ma credeti, un search pe Google – Photos va ajuta imediat sa intelegeti. Asezat pe malul raului Douro si la Oceanul Atlantic, cu un centru vechi foarte frumos si cladiri pastrate ca in secolul al XVII-lea, nu ai cum sa nu te indragostesti pe loc de el si sa devina cel mai frumos loc in care ai locuit. Asa a fost pentru mine.
Cum am mentionat, Ribeira este cartierul vechi de langa rau, cu case vechi si colorate si barcute care fac plimbari pe rau, pe sub cele 6 poduri ce traverseaza dinspre Porto spre Gaia, orasul din sudul lui Porto. Vila Nova de Gaia este si orasul unde se gasesc si se viziteaza faimoasele wine cellars in care se pastreaza Vinul de Porto, despre care sunt sigura ca toata lumea a auzit, daca nu chiar si gustat. Cu un continut in alcool dublu fata de un vin normal si un gust dulce, pe care nu-l mai uiti o data ce il bei, Vinul de Porto a devenit faimos in toata lumea. Dar in Porto este mai mult decat atat, si, in plus, este si ieftin, 5 euro o sticla de vin bun la supermarket.
Un alt lucru unic este Casa da Musica, cladire despre care se spune ca are cea mai buna acustica din lume, fiind locul unde se tin concerte de opera si multe alte evenimente din sfera muzicii.
Plajele din Porto sunt salbatice si stancoase, si fiecare apus de soare este diferit. Apa oceanului este rece chiar si vara, iar iarna nu mai vorbesc.
Avenida dos Aliados este bulevardul principal, cu o arhitectura aparte, si desi nu este foarte lung, plimbarile sunt extrem de placute.
Turnul Clérigos, Parcul Serralves, Palatul de Cristal, Strada comerciala Santa Catarina, Stadionul lui FC Porto si gara São Bento sunt alte cateva locuri ce fac din Porto un oras unic si frumos.
Você fala português?
Intotdeauna mi-a placut cum suna limba portugheza, dar nu e foarte usoara, desi seamana cu spaniola pana la un punct. Eu am urmat un curs intensiv de portugheza in luna Septembrie, cu 3 ore pe zi, care m-a ajutat foarte mult si pe care il recomand tuturor celor care isi doresc sa stie limba cat locuiesc in Portugalia. Erasmusii platesc cam 100 de euro pentru el, dar la final primesti si un certificat.
Facultate
Fiind la ASE, am studiat la FEP sau Faculdade de Economia do Porto, unde am avut atat cursuri de la Economie cat si de la Gestão (Management). Am mers cu placere la facultate pentru ca e un loc fain, unde studentii isi petrec de bunavoie mult timp. Portughezii care mi-au fost buddies mi-au spus inca din prima zi ca e un loc bun sa petreci timpul, si asta probabil si datorita barului din interiorul facultatii plin de gustari bune si, daca chiar voiai, puteai opta si pentru bere. Ca tot am pomenit de gustari, tosta mista e cea mai populara, un sandwich cald cu sunca si cascaval, mult mai pe placul meu decat croissantele dulci umplute cu sunca, o combinatie nu tocmai populara pe la noi.
Am ales cursuri atat cu predare in engleza, cat si in portugheza, si mi-au placut toate, desi recunosc ca a fost mai greu sa obtin note bune decat aici, la ASE. Desi eram Erasmusi, de multe ori examenele noastre erau de tip sinteza, in timp ce pentru studentii portughezi erau multiple choice.
Calatorii
Fiind o tara mica, poti ajunge oriunde cu trenul. Ce recomand? Pai, in primul rand Lisabona, nu se poate altfel. Ca orice capitala, e aglomerata si un pic murdara in cartierele nu tocmai centrale, dar merita. Castelul São Jorge, Praça do Comércio, cartierul Belém si multe alte obiective fac din Lisabona un oras unic care-ti va cere sa-l revezi de cate ori ai ocazia. Apoi, orase ca Braga, Guimarães, Aveiro, Coimbra sunt iarasi obligatorii de vizitat, mai ales ca ajungi cu trenul in 1-2 ore.
Cat costa?
O sa incep prin a spune ca Portugalia nu e o tara scumpa, ba dimpotriva. Unele lucruri sunt un pic mai ieftine ca in Romania. Altele-s mai scumpe, dar, per total, iti permiti sa traiesti cu 400 de euro pe luna. Chiria la camin m-a costat 130 de euro, iar in apartamente aveam prieteni care plateau undeva intre 180-250 euro, in functie de zona si conditii. O bere e 1,5-2 euro in pub-uri, si cred ca in functie de asta va puteti da seama si de alte preturi.
Oamenii
Sa nu va speriati daca oamenii vorbesc cu voi peste tot. Sunt pur si simplu foarte prietenosi. In statia de autobuz, in metrou, pe strada, oameni prietenosi care incep discutii cu tine. Stiu, pare ciudat , dar nu e. Asta daca intelegi ce spun. A, cat despre engleza, tinerii o vorbesc, dar adultii.. mai putin. Parere personala: baietii arata mult mai bine decat fetele. 🙂 Ambii au parul cret, astfel ca acolo nu eram asa speciala ca in tara, pielea un pic mai inchisa, de inaltimi mai mici decat tinerii de pe la noi, mai ales baietii.
De-ale mele
Recunosc, pentru mine au fost 6 luni de vacanta. Vreme frumoasa, cu 15 grade iarna si mult, mult soare si plimbari pe plaja. Toti prietenii mei ma invidiau cand vedeau pozele, si pe buna dreptate.
Cat despre oamenii pe care i-am cunoscut in Erasmus – asta poate ca e valabil in orice tara si in orice oras in care exista programul Erasmus – oameni faini, din toata lumea, in special Brazilia, care sunt poate cei mai indreptatiti sa vina in Portugalia, cunoscand limba foarte bine. Studenti din Spania, Italia, Franta, Lituania, Germania, Romania :D, Polonia, Slovenia, Costa Rica, Mexic, Finlanda, Franta, ne-am bucurat impreuna de experienta care avea sa devina cea mai frumoasa pentru noi toti, Erasmus in Porto (Abia astept sa ii revad!). As face-o din nou si maine, si, mai mult, ma gandesc serios la un master acolo. Pentru orice informatie sau intrebare, ma gasiti pe Facebook, Anca Frecateanu. A, si mersi frumos ca m-ati citit pana la capat.
hey!ti-am citit articolul,pana la capat!si eu sunt la ase (marketing)si saptamana trecuta m-am gandit sa incerc sa aplic ptr erasmus,si cea mai grea decizie a fost,ce tara sa aleg?pana la urma,am optat pt portugalia si,informandu-ma despre tara,si mai ales despre porto,am nimerit aici.m-au ajutat foarte mult informatiile si sper sa trec cu bine peste probe si sa ajung si eu acolo,din ce ai povestit pare super experienta,si orasul,si oamenii!
Hei, felicitari pentru alegere. Uitasem de postul asta, mi-a amintit cineva recent 🙂
Daca ai intrebari, da-mi un mesaj pe Facebook.
Ehehe, stimata studenta Erasmos. Frumoasa prezentare a Portugaliei si in mare masura adevarata, dupa experienta mea de 10 ani in Porto. Cat despre „in Porto toata lumea bea pe strada”, presupun ca are mare legatura cu, „cand esti Erasmus cea mai importanta este distractia”. Stiu, la Piolho e fun, si pahar dupa pahar, realitatea devine tot mai difuza si statul la terasa devine dintr-o data „toata lumea bea pe strada”.
Una peste alta, intradevar, sunt multe lucruri faine de vazut in Portugalia si recomand cu, caldura tuturor studentilor Erasmos sa vina-ncoace.