Normele limbii romane care pareau clare sunt acum confuze, iar aberatiile tind sa se instituie in norme. Si uneori oamenii de la care am anumite asteptari dau niste dude de nu stiu cum sa ii ascund mai repede. Sa ii ascund de societate, sa nu-i mai gaseasca si altii 😛

Fiindca mare e gradina lui Dumnezeu, greselile nu ma feresc nici pe mine. Sunt sigura ca pe unele dintre ele nici nu le bag de seama. Dar acum vreau sa va povestesc despre greselile (gramaticale, ortografice, ortoepice, s.a.) des intalnite in jurul meu si pe care mi-ar placea sa nu le mai aud / vad scrise.

– vroiam/voiam. Daca vreti sa va blesteme Hoinaru zilele, sa va faca voodoo sau sa scrie despre voi (e de rau, fiindca el scrie doar de rau) folositi „vroiam” in conversatii! Persoana a 3-a, imperfect, este „vream pentru «a vrea» si „voiam pentru «a voi». Sunt de fapt doua verbe diferite care exprima dorinta. Dar in niciun caz nu se foloseste „vroiam”, care reprezinta doar o imbinare incorecta a celor doua verbe de mai sus. (Tot pentru Hoinaru puteti sa va puneti si favicon, daca aveti blog!);

– mai degraba mergem la mănăstire, nu la mânăstire;

să aibă! să aibă! să aibă! Sa renuntam deci lasă aibe”;

– trebuie! Eu trebuie sa, tu trebuie sa, el/ea trebuie sa, noi trebuie sa, voi trebuie sa, ei/ele trebuie sa; Fiindca verbul „a trebui” e impersonal.

decâtdoar. Decât o revista are licenta poetica. 🙂  „Decât” n-ar trebui sa fie folosit pe post de „doar” sau „numai”.

– nu o sa povestesc si despre sa fii /sa nu fii, Fii barbat! / Nu fi Barbat!, sunte-ti, metrii etc. Imi place sa cred ca cititorii mei sunt mai destepti de-atat!

PS: Mie mi s-a reamintit zilele trecute ca inainte de etc. nu se foloseste virgula. In cazul vostru care-i greseala asupra careia vi s-a atras atentia si pe care incercati sa nu o mai repetati?

PS2: Cititi si definitiile pentru proiect si locatie. (Vezi, Ionut? (troll-ul fanul meu drag) Ti-am facut si tie pe plac.)

(Foto)