Scriind acum despre ziua III, mi-am dat seama că nu v-am explicat cam câţi suntem noi aici, în tabăra de la Cheia. În total, în cele 6 serii au fost vreo 400 de copii câştigători ai concursului Şcoala lui Andrei şi 100 de copii ai angajaţilor din benzinăriile Petrom – divizia marketing, 75 de voluntari, 19 profesori. Eu sunt unul dintre voluntari.

Iar pe lângă mine, în această serie mai sunt vreo 120 de copii, vreo 12 voluntari, 4 profesori şi mulţi, mulţi „formatori”. Adică o echipa de tineri de la Deva, care zilnic se îngrijesc ca toate activităţile să decurgă cum trebuie. Profesionişti şi amuzanţi.

Ceilalţi voluntari au antecedente. Adică majoritatea se află deja pentru a 2-a, a 3-a sau chiar a 4-a oară în tabără. Adică le-a plăcut atât de mult încât au revenit aici în fiecare an, măcar o săptămână. Şi oricum, din câte am mai povestit cu ei, cam toţi au fost implicaţi de-a lungul timpului în mai multe proiecte de voluntariat. Pentru toţi prietenii mei cărora li s-a părut ciudat că eu mi-am luat concediu ca să fac voluntariat, vă mărturisesc că voluntarilor nu li s-a părut. Mai ciudat e când eu mă sustrag câte 15 minute (adică în singurele pauze pe care le avem), cu laptopul în braţe, ca să mai trimit câte un email.

Revenind cu povestirea la ziua de ieri, Ziua Pământului, vă zic că singurul moment care nu mi-a plăcut a fost acela în care o echipă de la PRO TV Braşov venise să ne filmeze. Din naturaleţea pe care o aveau în mod normal copiii, când au simţit camera de filmat în apropierea lor, am simţit şi eu că zâmbetele lor erau un pic forţate. Voiau toţi „să dea bine” pe sticlă, uitaseră de jocul pe care-l făceau. Bine c-a durat 10 minute cu totul, şi-apoi ne-am văzut de treabă în continuare.

Copiii au învăţat azi că fiecare din noi lasă zilnic 2 kg de gunoi în urmă. La un calcul rapid, dacă toţi din echipă ar lăsa gunoi peste tot, într-o zi s-ar strânge 60 de kg de gunoi.

– au învăţat (în caz că nu ştiau deja) despre gunoiul menajer – biodegradabil nepoluant

– 1l de ulei aruncat în chiuvetă strică 100 l de apă;

– prin diverse jocuri interactive au învăţat (şi sper că nu vor uita curand) cei 3 R: Reciclare, Refolosire, Reutilizare.

– după masa de prânz am mers în pădure şi am învăţat nodul plat şi nodul de legare a două beţe, am făcut adăposturi, orientare cu două tipuri de busole, ne-am jucat cu punctele cardinale, am recunoscut cristale etc. Am învăţat şi eu lucruri noi, fiindcă Muri şi Matei, doi dintre formatori, ne-au povestit jucându-se tot felul de lucruri despre cristale. (+quartz-uri, pirita, diamantul de Maramureş – o raritate mineralogică)

To be continued. 🙂